Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich.Jestem nowy na forum.Posiadam Sony a 200.Chcialem kupic sobie takie wlasnie szklo.Nie znam za bardzo wiec podpowiedzcie mi prosze czy jest to w miare dobry sprzet (dodam ze uzywka za 100 euro).Chodzi mi o to zeby robil ostre fotki z dobrym zblizeniem.Co prawda 1:4,5-5,6 to troche slabe i potrzebny statyw ale ogolnie jakie jest wasze zdanie i czy wogole bedzie to wspolpracowac z Sony a 200.Pozdrawiam
wratislavian,gnembon faktycznie nie ma możliwości przeprogramowania w taki sposób tego przycisku :smileyredface: A byłem pewien że wcześniej się z tym w systemie KM zetknąłem. Tylko że wtedy nie byłem użyszkodnikiem tegoż tkwiąc w Pentaksach raczej.
a szkoda. bo jestem pewien, że taka mozliwosc kosztowałaby moze pol dnia pracy programistow.
wratislavian napisał(a):
a szkoda. bo jestem pewien, że taka mozliwosc kosztowałaby moze pol dnia pracy programistow.
Skoru juz prostujecie pewne przeinaczenia to trzeba wyprostować i te:
zorki napisał(a):
Idealnie kołowa przysłona pozwala na uzyskanie przyjemniejszego dla oka rozmycia obiektów znajdujących się poza głębią ostrości, czyli t.zw. bokehu. Kształt przysłony nie jest jedynym czynnikiem decydującym o bokehu,
tompac napisał(a):
Bokeh to nie jest rozmycie (tła) poza głębią ostrości, kształt przysłony nie ma żadnego wpływu na bokeh, bokeh to właściwość układu optycznego zależąca w szczególności korekcji aberracji sferycznej.
Kształt przysłony rzutuje na ewentualny kształt "punktowych" źródeł światła poza strefą ostrości.
zorki napisał(a):
jednak dla mnie w tej kwestii punktem odniesienia jest Mike Johnston
ciekawa dyskusja, aczkolwiek bokeh/rozmycie tła (celowo nie zajmuje stanowiska co jest co i co słuszne) to sprawy tak subiektywne i niemierzalne, że ciężko chyba konsensus osiągnąć...