anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Samyang 85mm f1.4 IF MC - czy warto?

oldguest
Początkujący

Samyang 85mm f1.4 IF MC - czy warto?

Witam,
chciałbym nabyć Samyang'a 85mm f1.4 IF MC w celach portretowych oraz do makro (przy użyciu z pierścieniami). Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał kontakt z tym obiektywem i mógłby się podzielić swoimi opiniami?

W związku z tym, że jest to manualny obiektyw mam kilka pytań:
1.mam A300, czy fotografowanie będzie możliwe tylko w trybie M?
2.czy przysłona obiektywu domyka się w momencie robienia zdjęcia czy już kręcąc pierścieniem?
3.czy będzie działać jakakolwiek elektronika jak: potwierdzenie ostrości, światłomierz, ADI, TTL itd.?

17 ODPOW. 17
profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Aby działało potwierdzanie ostrości w body, obiektyw mysi być wyposażony w odpowiednią elektronikę. Samyang obiecywał, że nowe wersje będą takową posiadać. W Twoim wypadku nie ma takiej możliwości.

------------------------------
fotoamator
oldguest
Początkujący

Tadeusz napisał(a):

Aby działało potwierdzanie ostrości w body, obiektyw mysi być wyposażony w odpowiednią elektronikę. Samyang obiecywał, że nowe wersje będą takową posiadać. W Twoim wypadku nie ma takiej możliwości.

Hm, to wielka szkoda. A jak to jest fizycznie zrobione, przecież ostrość i tak jest potwierdzana na dodatkowej matrycy body, więc po co mu elektronika obiektywu, który i tak nie posiada AF?

profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

stasiek2002 napisał(a):

Hm, to wielka szkoda. A jak to jest fizycznie zrobione, przecież ostrość i tak jest potwierdzana na dodatkowej matrycy body, więc po co mu elektronika obiektywu, który i tak nie posiada AF?

Jeżeli obiektyw nie ma elektroniki to body go nie widzi (bo niby skąd?). Dlatego musisz pracować na manualu bo tylko w tym trybie aparat ma możliwość wyzwolenia migawki "bez podpiętego obiektywu" a tak jest traktowany właśnie Twój obiektyw - dla body go nie ma. Oczywiście są korpusy, w których można w menu ustawić funkcję wyzwalania migawki bez podpiętego obiektywu i wtedy możesz pracować w innych trybach ale to tylko mała pomoc.
Jest możliwość dołożenia "elektroniki" do obiektywu. Jest to tzw dandelion czyli płytka ze stykami i przytwierdzonym do niej układem udającym zamontowany obiektyw. Jest też możliwość zakupienia dandelionu zaprogramowanego specjalnie dla określonej ogniskowej i jasności obiektywu (tylko stronka kuleje http://dandeliony.pl/ szukaj więc kontaktu do Pana Pawła Pietrusa). Po zakupieniu płytki musisz ją zamontować (przykleić) w miejscu gdzie jest taka sama płytka w systemowym obiewktywie tak, aby po założeniu obiektywu styki w body i w obiektywie się połączyły, wtedy aparat "zobaczy" obiektyw. Będzie możliwe działanie potwierdzenia AF i w przypadku zaprogramowanego dandeliona na konkretną ogniskową, skuteczniejsze bo dla danej ogniskowej działanie stabilizacji. Pozostałe funkcje będą działały jak dotychczas a więc przysłonę i ostrość będziesz musiał ustawiać pierścieniami na obiektywie.
Tak to wygląda w skrócie.

oldguest
Początkujący

Dzięki Piotruso dużo rozjaśniłeś mi w głowie :D
Ile taka płytka może kosztować, bo ten serwis nie bardzo działa (gdzie się nie kliknie to Internal Server Error 500)

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

stasiek2002 napisał(a):

Ile taka płytka może kosztować, bo ten serwis nie bardzo działa (gdzie się nie kliknie to Internal Server Error 500)

masz mail do Pawła pawelpietrus@dandeliony.pl cena adaptera z dandelionem to 125zł więc sam dandelion powinien być tańszy

oldguest
Początkujący

pawelszymanski6 napisał(a):

stasiek2002 napisał(a):

masz mail do Pawła pawelpietrus@dandeliony.pl cena adaptera z dandelionem to 125zł więc sam dandelion powinien być tańszy

Dzięki za kontakt, bez adaptera kosztuje połowę taniej: 65 + transport. Do tego dochodzi samodzielny montaż z którym sobie chyba nie poradzę :( Autor poza tym nie gwarantuje poprawnego działania z nowymi puszkami tudzież nowymi wersjami softów. Nie wiem również jak z trwałością takiego rozwiązania, każdy klej w końcu kiedyś puszcza 😕 Dlatego chyba wybiorę inne rozwiązanie i zainwestuje w nową matówkę.

Dla potomnych wrzucam sampla na pełnej dziurze i wątek można zamknąć

oldguest
Początkujący

Dwa sample, jeden przy 1.4 drugi 8 + pierścień 20 mm

oldguest
Początkujący

No to jeszcze portrecik z modelką z targów FotoVideo w Łodzi, pełna dziura. Aha, Krisu dzięki za miłe przyjęcie w gronie fotoklubu i plecak :D