anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Monopod do A200

profile.country.pl_PL.title
bartek673
Początkujący

Monopod do A200

Cześć :c37
Planuje zakup monopodu do :c56 200. Znalazłem na allegro ciekawą ofertę ale obawiam się czy nie jest to zły wybór.
http://allegro.pl/monopod-camrock-m140-do-sony-a230-a330-a380-a550-i1415150202.html
Z góry dziękuję za odpowiedzi bartek673 :c22

3 ODPOW. 3
profile.country.PL.title
piotruso
Znawca

bartek673 napisał(a):

Cześć :c37
Planuje zakup monopodu do :c56 200. Znalazłem na allegro ciekawą ofertę ale obawiam się czy nie jest to zły wybór.
http://allegro.pl/monopod-camrock-m140-do-sony-a230-a330-a380-a550-i1415150202.html
Z góry dziękuję za odpowiedzi bartek673 :c22

:c22
Na temat tego konkretnego monopodu nie wypowiem się gdyż nie miałem "przyjemności" obcowania z nim, zapoznałem się tylko z ofertą przedstawioną przez Ciebie. Najlepiej, gdybyś miał możliwość osobiście przymierzyć, czy Tobie będzie pasował (i nie musi być to ten konkretny egzemplarz z aledrogo, możesz znaleźć taki model gdzieś w sklepie i tam przymierzyć. Jeszcze jest jeden sposób - zakup w sklepie internetowym - przepisy mówią, że jeżeli zakup jest dokonany przez internet czyli bez możliwości obejrzenia towaru przed zakupem to można towar w stanie nieuszkodzonym odesłać do sprzedawcy w ciągu 10 dni bez podania przyczyny (np. nie spełnia moich wymagań a nie miałem możliwości przymierzyć sprzętu przed zakupem gdyż kupując przez internet nie mogę sprzętu dotknąć). Na wszelki wypadek zapytałbym przed zamówieniem w sklepie, czy nie będzie problemów z odesłaniem w razie niespełnienia wymagań. Ten przepis nie dotyczy aukcji więc tu nie możesz na to liczyć ale bez trudu znalazłem w sklepach internetowych ten monopod. Ja nie bardzo lubię korzystać z tej możliwości (a nawet nigdy z niej nie korzystałem) ale zdaję sobie sprawę, że mam większe możliwości obejrzenia sprzętu "w naturze" z racji zamieszkania w dużym mieście od wielu osób dlatego wspominam o tym przepisie.
A teraz konkretnie o monopodzie. Często korzystam z monopodu, zakupiłem go gdy tylko pojawiły się u mnie w torbie długie obiektywy (teleobiektywy). Korzystam z monopodu Velbon RUP-4 i głowicy Manfrotto 234RC. Dlaczego tak a nie inaczej? Każda podpórka pod aparat (czy to statyw czy właśnie monopod) powinna być stabilna. Nie może pod ciężarem zestawu nam się wyginać, chybotać bo nie spełni swojego zadania. Aby podpórka była stabilna powinna mieć jak najgrubsze nogi. Natomiast grubsza noga to cięższa noga (lub droższa w wypadku podpórek karbonowych czyli z lekkiego ale drogiego materiału). A cięższej podpórki nie będzie się nam chciało nosić. Więc trzeba wybrać kompromis w zależności od wagi sprzętu, który zamierzamy na podpórce umieścić. Podczas używania monopodu zauważyłem, że zawsze wysuniętą częścią jest ta ostatnia, najcieńsza część (w przeciwieństwie do statywu gdzie rozstawianie zaczynam od tych najgrubszych części i dopiero gdy muszę skorzystać z pełnej wysokości statywu dopiero wysuwam ostatnie, najcieńsze części nóg). A dlaczego? Często muszę szybko zmienić wysokość umieszczenia aparatu a fotografując w tłumie nie zawsze mam możliwość np. mocniejszego pochylenia monopodu. Łatwiej operuje się zmianą wysokości wysuwając i skracając tą część najbliżej głowicy. Dlatego w pierwszej kolejności zwracałem uwagę na grubość ostatniego, najcieńszego elementu. Równocześnie ciężar całości nie mógł być zbyt duży. No i po wypróbowaniu monopod okazał się stabilny. Teraz głowica. Wydaje się, że głowica nie jest potrzebna bo monopod stoi prosto i na nim oparty jest aparat. Ale nie zawsze chcemy fotografować tylko na wprost. Czasem trzeba aparat pochylić. A jak zmienić ustawienie aparatu do zdjęć pionowych gdy obiektyw nie ma mocowania statywowego? Głowica jest przydatna jeżeli ktoś chce na prawdę korzystać z monopodu. Jeszcze jeden powód dla którego głowica się przydaje (jest konieczna): statyw mający trzy punkty podparcia jest stabilny. Mając monopod możemy pokusić się o podobne ustawienie do statywu. My a właściwie nasze rozstawione w rozkroku nogi imitują dwie nogi statywu (w miarę ustabilizowany ruch na boki) a monopod stawiamy przed sobą pod lekkim skosem aby aparat swoim ciężarem opierał się na nas, na naszym czole. To będzie trzecia noga statywu. Ale monopod w tym ustawieniu jest pochylony. Aby fotografować prosto musimy mieć głowicę aby ustawić odpowiedni kąt. Teraz wybór głowicy. Wiele osób uważa za najlepszą głowicę kulową. Dla mnie osobiście kulowa gdy jest zwolniona ma za dużo płaszczyzn ruchu (praktycznie porusza się w każdą stronę i ciężko utrzymać aparat czy to na statywie czy na monopodzie). Choć przyznam się bez bicia raz czy dwa chciałem mieć akurat kulową, w danej sytuacji byłaby najwygodniejsza. Ja wybrałem głowicę typowo monopodową bo moje obiektywy, z którymi stosuję monopod mają mocowanie do statywu więc głowica od monopodu zapewnia mi możliwość przechyłu przód-tył a mocowanie obiektywu do statywu umożliwia odwrócenie aparatu do robienia zdjęć w pionie. Jakiekolwiek wystające rączki i uchwyty będą, moim zdaniem, przeszkadzały. I jeszcze kwestia mocowania do głowicy. Dla mnie głowica musi być wyposażona w płytkę szybkiego montażu (tzw. szybkozłączkę), która umożliwia wypięcie aparatu czy obiektywu jednym ruchem. I już mogę spokojnie fotografować z ręki, bo w danej sytuacji tak jest wygodniej (lub spokojnie przenieść sprzęt w inne miejsce nie obijając nikogo monopodem czy statywem).

Przepraszam za tak długi tekst, dopiero teraz się zorientowałem, że aż tak się rozpisałem (ale ze mnie gaduła :smileyredface: ). Mam nadzieję, że choć troszkę informacji tam znalazłeś. To są moje doświadczenia z monopodem i moje zdanie na ten temat. Ty i inni mogą mieć odmienny pogląd. Dlatego zawsze namawiam, aby choć na chwilkę samemu spróbować.
Jeszcze raz przepraszam za tak długi post.

profile.country.pl_PL.title
bartek673
Początkujący

Wielkie dzięki za odpowiedź :c22 Bardzo pomocne informacje mam nadzieje że uda mi się kupić solidny sprzęt :thumbsup:
Życzę udanych zdjęć pozdrawiam Bartek673 :D

profile.country.PL.title
SZFENDAK
Poszukiwacz

w 100% podzielam zdanie Piotra :thumbsup:
Mam taki sam monopod bo gdy kupowałem ten był najwyższy i najstabilniejszy a i cena przyjazna. Co do głowicy to w przypadku monopodu potrzebne są jedynie dwa kierunki, poziomy i pionowy więc poszukaj takiej najprostszej z możliwością ustawienia pionowego ale stabilnej i dobrze wykonanej.