Podziel się wrażeniami!
Witam,
chciałbym nabyć Samyang'a 85mm f1.4 IF MC w celach portretowych oraz do makro (przy użyciu z pierścieniami). Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał kontakt z tym obiektywem i mógłby się podzielić swoimi opiniami?
W związku z tym, że jest to manualny obiektyw mam kilka pytań:
1.mam A300, czy fotografowanie będzie możliwe tylko w trybie M?
2.czy przysłona obiektywu domyka się w momencie robienia zdjęcia czy już kręcąc pierścieniem?
3.czy będzie działać jakakolwiek elektronika jak: potwierdzenie ostrości, światłomierz, ADI, TTL itd.?
stasiek2002 napisał(a):
W związku z tym, że jest to manualny obiektyw mam kilka pytań:
1.mam A300, czy fotografowanie będzie możliwe tylko w trybie M?
2.czy przysłona obiektywu domyka się w momencie robienia zdjęcia czy już kręcąc pierścieniem?
3.czy będzie działać jakakolwiek elektronika jak: potwierdzenie ostrości, światłomierz, ADI, TTL itd.?
Mam obiektyw 85mm/1,4 Minolty i przy przysłonie 1,4 z autofocusem jest ciężko trafić
Nie wyobrażam sobie manualnego ostrzenia w a300 przy tak małej głębi ostrości
kris napisał(a):
2. W momencie ustawienia przysłony na obiektywie, w wizjerze będzie "widoczna" zmiana
kris napisał(a):
Zdecydowanie bardziej polecam wybór SONY 85mm 2.8 - nie dlatego, że jest to produkt sony itd., ale dlatego, że obiektyw ten ma układ AF, co przy takiej ogniskowej się bardzo przydaje. Cena jest świetna. No i działa na wszystkich trybach.
Owszem jest różnica między f/1.4, a f/2.8 - ale komfort "pracy" lepszy
Szczupic napisał(a):
Mam obiektyw 85mm/1,4 Minolty i przy przysłonie 1,4 z autofocusem jest ciężko trafić
![]()
Nie wyobrażam sobie manualnego ostrzenia w a300 przy tak małej głębi ostrości
stasiek2002 napisał(a):
Czyli krótko mówiąc "ciemność widzę", mam podgląd GO ale i z ostrzeniem ręcznym problem
stasiek2002 napisał(a):
między 1.4 a 2.8 mamy 2EV jeśli dobrze liczę, a jak wcześniej wspomniałem chciałbym obiektyw użyć do makro z pierścieniami, a tu utrata 2EV to dużo
stasiek2002 napisał(a):
kiedyś nie było AF i ludzie jakoś robili zdjęcia
Nieliczne obiektywy Makro są jaśniejsze niż 2.8 ponieważ przy dużych powiększeniach głębia ostrości robi się minimalna i przymknięcie szkła do 8 to minimum
Dodatkowo w samyangu przy makro najpierw musisz przymknąć szkło by dobrać odpowiedni czas naświetlania następnie otworzyć przysłonę by wyostrzyć, przymknąć szkło do wybranej wcześniej przysłony i dopiero zrobić zdjęcie
Tu masz szkło przymknięte do 14 a zobacz jak mała jest głębia ostrości
kris napisał(a):
Ale do makro i tak się przymyka przysłonę do f/8-f/22, bo GO jest zbyt mała.
stasiek2002 napisał(a):
kris napisał(a):
Ale do makro i tak się przymyka przysłonę do f/8-f/22, bo GO jest zbyt mała.
Tak wiem, ale zanim się przymknie to trzeba wyostrzyć, a łatwiej jest ostrzyć jak jest widno w wizjerze o co przy pierścieniach trudno![]()
Ja z pierścieniami i heliosem ostrzyłem normalnie bez żadnych problemów. Tak w ogóle to może helios i pierścienie do makro(bo tam i tak manualnie się ostry i ustawia) i jakiś pożądny obiektyw do portretów AF np Sony 50 mm f.1.8 czy też inny. Albo helios na początek też dobry.
No i zakupiłem w/w obiektyw, udało mi się kupić używany za 600 zł Jestem baaaardzo zadowolony, obiektyw jest niesamowicie ostry od pełnej dziury i przepięknie oddaje kolorki
Jednak w tej beczce miodu jest przysłowiowa łyżka dziegciu
- wizjer A300. Przy pełnej dziurze manualne ustawienie ostrości wymaga niezłej gimnastyki. Czy możliwe jest aby w moim body uzyskać potwierdzanie ostrości w trybie M?