anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Samyang 85mm f1.4 IF MC - czy warto?

oldguest
Początkujący

Samyang 85mm f1.4 IF MC - czy warto?

Witam,
chciałbym nabyć Samyang'a 85mm f1.4 IF MC w celach portretowych oraz do makro (przy użyciu z pierścieniami). Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał kontakt z tym obiektywem i mógłby się podzielić swoimi opiniami?

W związku z tym, że jest to manualny obiektyw mam kilka pytań:
1.mam A300, czy fotografowanie będzie możliwe tylko w trybie M?
2.czy przysłona obiektywu domyka się w momencie robienia zdjęcia czy już kręcąc pierścieniem?
3.czy będzie działać jakakolwiek elektronika jak: potwierdzenie ostrości, światłomierz, ADI, TTL itd.?

17 ODPOW. 17
profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

stasiek2002 napisał(a):

W związku z tym, że jest to manualny obiektyw mam kilka pytań:
1.mam A300, czy fotografowanie będzie możliwe tylko w trybie M?
2.czy przysłona obiektywu domyka się w momencie robienia zdjęcia czy już kręcąc pierścieniem?
3.czy będzie działać jakakolwiek elektronika jak: potwierdzenie ostrości, światłomierz, ADI, TTL itd.?

1. Tak, tylko w trybie M
2. W momencie ustawienia przysłony na obiektywie, w wizjerze będzie "widoczna" zmiana
3. Nie. Ponieważ obiektyw ten nie posiada elektroniki, tak więc nie ma komunikacji między obiektywem, a body

Zdecydowanie bardziej polecam wybór SONY 85mm 2.8 - nie dlatego, że jest to produkt sony itd., ale dlatego, że obiektyw ten ma układ AF, co przy takiej ogniskowej się bardzo przydaje. Cena jest świetna. No i działa na wszystkich trybach.
Owszem jest różnica między f/1.4, a f/2.8 - ale komfort "pracy" lepszy :smileythumbsup:

Szczupic
Użytkownik

Mam obiektyw 85mm/1,4 Minolty i przy przysłonie 1,4 z autofocusem jest ciężko trafić :c20
Nie wyobrażam sobie manualnego ostrzenia w a300 przy tak małej głębi ostrości :c20

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
oldguest
Początkujący

kris napisał(a):

2. W momencie ustawienia przysłony na obiektywie, w wizjerze będzie "widoczna" zmiana

Czyli krótko mówiąc "ciemność widzę", mam podgląd GO ale i z ostrzeniem ręcznym problem :(

kris napisał(a):

Zdecydowanie bardziej polecam wybór SONY 85mm 2.8 - nie dlatego, że jest to produkt sony itd., ale dlatego, że obiektyw ten ma układ AF, co przy takiej ogniskowej się bardzo przydaje. Cena jest świetna. No i działa na wszystkich trybach.
Owszem jest różnica między f/1.4, a f/2.8 - ale komfort "pracy" lepszy :thumbsup:

między 1.4 a 2.8 mamy 2EV jeśli dobrze liczę, a jak wcześniej wspomniałem chciałbym obiektyw użyć do makro z pierścieniami, a tu utrata 2EV to dużo

--------------
kris:
Łączenie postów. W celu dopisania treści proszę używać edycji postów ( przycisk "zmień" na dole swojego posta http://img221.imageshack.us/img221/381/zmie.jpg)
-------------

Szczupic napisał(a):

Mam obiektyw 85mm/1,4 Minolty i przy przysłonie 1,4 z autofocusem jest ciężko trafić :c20
Nie wyobrażam sobie manualnego ostrzenia w a300 przy tak małej głębi ostrości :c20

kiedyś nie było AF i ludzie jakoś robili zdjęcia ;)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

stasiek2002 napisał(a):

Czyli krótko mówiąc "ciemność widzę", mam podgląd GO ale i z ostrzeniem ręcznym problem :(

tak

stasiek2002 napisał(a):

między 1.4 a 2.8 mamy 2EV jeśli dobrze liczę, a jak wcześniej wspomniałem chciałbym obiektyw użyć do makro z pierścieniami, a tu utrata 2EV to dużo

Ale do makro i tak się przymyka przysłonę do f/8-f/22, bo GO jest zbyt mała.

stasiek2002 napisał(a):

kiedyś nie było AF i ludzie jakoś robili zdjęcia ;)

kiedyś były gigantyczne wizjery i matówki z klinem/rastrem :c34

Szczupic
Użytkownik

Nieliczne obiektywy Makro są jaśniejsze niż 2.8 ponieważ przy dużych powiększeniach głębia ostrości robi się minimalna i przymknięcie szkła do 8 to minimum :c20
Dodatkowo w samyangu przy makro najpierw musisz przymknąć szkło by dobrać odpowiedni czas naświetlania następnie otworzyć przysłonę by wyostrzyć, przymknąć szkło do wybranej wcześniej przysłony i dopiero zrobić zdjęcie :c20

Tu masz szkło przymknięte do 14 a zobacz jak mała jest głębia ostrości

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
oldguest
Początkujący

kris napisał(a):

Tak wiem, ale zanim się przymknie to trzeba wyostrzyć, a łatwiej jest ostrzyć jak jest widno w wizjerze o co przy pierścieniach trudno ;)

profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

stasiek2002 napisał(a):

kris napisał(a):

Tak wiem, ale zanim się przymknie to trzeba wyostrzyć, a łatwiej jest ostrzyć jak jest widno w wizjerze o co przy pierścieniach trudno ;)

Ostrzyłem ręcznie przy 2,8 z kompletem pierścieni pośrednich z aparatem w jednej ręce a lampą w drugiej i dawałem radę :D tylko ja miałem tą przewagę że aparat sam mi domykał przysłonę :D

profile.country.PL.title
Rodzyn104
Nowicjusz

Ja z pierścieniami i heliosem ostrzyłem normalnie bez żadnych problemów. Tak w ogóle to może helios i pierścienie do makro(bo tam i tak manualnie się ostry i ustawia) i jakiś pożądny obiektyw do portretów AF np Sony 50 mm f.1.8 czy też inny. Albo helios na początek też dobry.

oldguest
Początkujący

No i zakupiłem w/w obiektyw, udało mi się kupić używany za 600 zł :D Jestem baaaardzo zadowolony, obiektyw jest niesamowicie ostry od pełnej dziury i przepięknie oddaje kolorki :D Jednak w tej beczce miodu jest przysłowiowa łyżka dziegciu :( - wizjer A300. Przy pełnej dziurze manualne ustawienie ostrości wymaga niezłej gimnastyki. Czy możliwe jest aby w moim body uzyskać potwierdzanie ostrości w trybie M?