Podziel się wrażeniami!
witam , mam pytanko czy ktos uzywa filtrow polaryzacyjnych i jak sie sprawuja w trybie auto ,czy trzeba zwiekszac expozycje ,gdyz wlasnie zakupilem sobie taki i zdjecia wychodza bardzo ciemne ,
a wiesz kiedy się taki filtr stosuje, tak ?
btw
ja jak już używam polarki, to raczej na M - mam większą kontrolę nad efektem finalnym
A jaki masz ten filtr?
Aparat na auto powinien Ci normalnie naświetlać nawet z filtrem..jedyne co, to zdjęcia mogą wyjść bardziej rozmazane gdyż filtr zabiera dużo światła i aparat musi nadrobić tą stratę wydłużonym czasem naświetlania.
Generalnie polarka używa się tylko w razie potrzeby wyeliminowania odblasków lub "podkręcenia" koloru nieba.
przyznam szczerze ze nie wiem kiedy, ale podobaly mi sie fotki z zastosowaniem takiego filtra ,wiec pstryknelem przez okno i wyszly duzo za ciemne (tryb auto ). filtr polaryzacyjny kolowy .Digital KING c-pl. (dzewa w pierwszym planie czarne)
krzyho4 napisał(a):
filtr polaryzacyjny kolowy .Digital KING c-pl.
ok dzieki .mam 10 dni na wymiane, wiec dlatego pytam ,czy jak wezme inny, hoya HMC ,to bedzie tak samo
krzyho4 napisał(a):
ok dzieki .mam 10 dni na wymiane, wiec dlatego pytam ,czy jak wezme inny, hoya HMC ,to bedzie tak samo
Lajam napisał(a):
HOYA HMC jest zdecydowanie lepsza od Kinga
ok dzieki jeszcze raz, wekend na proby ,a w poniedzialek zamienimy na ta hoye
no i mam HOYA pro 1 , zobaczymy efekty za cene o raz wyzsza