Podziel się wrażeniami!
Witam chciałem zapytać użytkowników systemu sony o obiektywy i wasze opinie o nich. Mam zamiar zakupić coś za 1000zł pewnie przechodzone. Mam sony A200 i kit 18-70. Mam odłożone 650zł na minoltę 70-210/f4 teraz chcę coś wybrać w tym mniejszym zakresie. Bawię się każdym rodzajem fotografii od krajobrazu (sklejam panoramy) po portret i makro. Naczytałem się wiele... I wiele rzuciło się w oczy... To tak moje propozycje Tamron 17-50 f2.8 sigma 17-70 f2.8-4,5 Minolta 24-105 f3.5-4.5 tokina 28-70 f2.6-2.8 Jak wybór padnie na obiektyw bez opcji makro dokupię raynoxa Moze jest jeszcze coś wartego uwagi. Bardzo was proszę o pomoc
Tamron 17-50/2,8 fajny zamiennik kita bardzo się przydaje w ciemnych miejscach. Minolta 24-105 to takie dziwne szkło. co niektórzy nie odpinają go od body, bo to dobry spacerzoom. A do makro to uzbieraj na obiektyw makro coś w granicach 100-tki (Tamron,Sigma,Minolta,Sony)
16-105
kris napisał(a):
16-105
witmann napisał(a):
Popieram. Warto się zainteresować tym szkłem a jakoś rzadko jest polecane.
witmann napisał(a):
Trochę ciemnawe, ale w sumie podobnie do kita
witmann napisał(a):
kris napisał(a):
16-105
Popieram. Warto się zainteresować tym szkłem a jakoś rzadko jest polecane. Spory zakres ogniskowych, zadowalająca jakość obrazu. Trochę ciemnawe, ale w sumie podobnie do kita, przy czym ciemnieje wolniej.
dokładnie,
a z szerokimi kątami na APS-C jest taki problem, że o ile tele można jakieś stare tanie ustrzelić (np. vario flintar) o tyle w szerokim kitowym zakresie - kiepsko z wyborem, bo to co za czasów analogowych było szeroko (24, 28mm) to na kropie - już nie jest.
I dlatego, jako że nie mam kasiorki na nowe cuda, używam na co dzień MAF 28-75/2,8, a jak potrzebuję szeroko, to albo robię panoramę;), albo - częściej - mówię "przepraszam" do kita, po czym go zakładam i... jest fajnie!
kris napisał(a):
jak ktoś chce jasno, polecam stałki
Tadeusz napisał(a):
albo - częściej - mówię "przepraszam" do kita, po czym go zakładam i... jest fajnie!