Podziel się wrażeniami!
Witam,czy może ktoś mi podpowiedzieć coś więcej na temat TUMAXA 368 AFZ(cena w porównaniu do sony hvl 42 jest powalająca).Może ktoś ją ma lub widział w realu.Jaka jest różnica klas pomiędzy Sony HVL 42 a TUMAX 368 AFZ.
Wracając do tego drugiego palnika,to na razie mam remis.Ty piszesz,że nie ma, a na forum kkm w wątku Metz48-1 vs HVL-42 osoba( która też posiada M48) pisze,że przewagą nad S42 jest drugi palnik. "Widzę ciemność"-Pozdrawiam
zrobiłem taki myk: wszedłem na guglarkę, wpisałem "metz 48" w grafice i sobie zobaczyłem, że ten model ma jeden palnik i czerwoną lampkę do doświetlania AF
to 58 ma drugi palnik
Ja tak kwestii tego drugiego palnika...jakoś niespecjalnie mnie to przekonuje...szczególnie, że wielkiej mocy ta druga lampka nie jest.
Lajamku ale bardzo skutecznie rozmywa cienie na mordkach zwłaszcza przy odbiciu o sufit głównym, a ten mały zawsze można wyłączyć.
SZFENDAK napisał(a):
Lajamku ale bardzo skutecznie rozmywa cienie na mordkach zwłaszcza przy odbiciu o sufit głównym, a ten mały zawsze można wyłączyć.
i ja cos dodam od siebe , mam tego tumaxa ,chociaz nie mialem hvl czy metza , i powiem dla calkowitych amatorow ,potrzebujacych zadko lampy zewnetrznej moim zdaniem wystarczy , niema zadnych problemow z wspolpraca z A200 , ma tam jakis zoom ,dyfuzor, obrotowa w kazdym kierunku ,nie zostawia cienia tak jak wbudowana , ale dla bardziej wymagajacych , moze byc nie wystarczajca.ale z moich ostatnich eksperymentow wyglada nawet ze dobrze sobie radzi z blyskiem bezprzewodowym , i co ciekawe lampka za 380 zeta
po pewnym czasie użytkowania tego sprzeciku stanowczo odradzam , niby jest oki, ale często zdaza sie ze sie zawiesza ( przynajmnej u mnie ) lub nie doświetla na większych odległościach