Podziel się wrażeniami!
Pewnie większość z nas przegląda strony internetowe związane z fotografią cyfrową i pewnie nie jeden z nas trafił na dosyć ciekawą informację na jednym z portali o wyżej wymienionej tematyce... Nie będę robić reklamy portalu w każdym razie odnajdujemy na nim informację na temat tego, że ktoś powołując się na źródło z firmy Sony, poinformował o planowanych na ten rok premierach obiektywów dla systemu Alpha.
Oto co podobno mamy zobaczyć w 2009 r.:
50 mm f/1.8 - prosta, tania, klasyczna stałka, cena w granicach 300-400 zł,
80 mm f/2.4 Makro - cena ok. 850 zł,
17-55 mm f/3.5-4.6 Makro - nowy kit,
55-200 mm f/3.6-5.6 - nowy długi kit,
200-400 mm f/3.6-5.6 - cena ok. 2500 zł,
8.5 mm f/2.3 - cena w okolicach 1200zł,
11-18 mm f/3.6-4 G SSM - nowe szkło z serii G, cena jeszcze nie ustalona.
Według zapewnień autora premiery są w 100% pewne, a Sony Poland ma już pełne specyfikacje i planowane daty premier. Nie pozostaje nam więc nic innego tylko poczekać i zobaczyć jak rzeczywistość zweryfikuje te informacje.
Co o tym myślicie? Może ktoś z sony się wypowie? w każdym razie.. dosyć ciekawa dla mnie osobiście propozycja... Najbardziej bym zainteresował się 50tką i to nei ze względu na cenę. Ostatnio rozmyślałem na ten temat, dochodząc do wniosku, że większość systemów ma tanią 50tkę przeważnie z światłem 1.8... pomyślałem ile my jeszcze będziemy czekać
80'tka makro również jak dla mnie bardzo ciekawa propozycja.
Zobaczymy jak będzie tak naprawdę, osobiście traktuję to na dzień dzisiejszy jako plotkę, chociaż wiadomo, że Sony w tym roku napewno coś wypuści, kwestia co i kiedy
Zainteresowanych proszę o wypowiedzi
dejmien napisał(a):
dochodząc do wniosku, że większość systemów ma tanią 50tkę przeważnie z światłem 1.8...
Ja znowu zacznę kombinować co kupić, a już w miarę byłem zdecydowany...
Na zasadzie "osiołkowi w żłobie dano".
Już się zdecydowałem na 50f/1,4, a tu jakby 80 dla moich potrzeb wygląda lepiej.
Bo i do portretów się nada i w pomieszczeniach (sport dziecięcy) się lepiej sprawdzi.
No i ciekawe jak wypadnie budżetowa pięćdziesiątka, chociaż przypuszczam, że to będzie przeciętniaczek.
Najgorsze ile przyjdzie na to wszystko czekać.Bo ja to już w marcu chciałem kupować.
kris napisał(a):
dejmien napisał(a):
dochodząc do wniosku, że większość systemów ma tanią 50tkę przeważnie z światłem 1.8...
my też mamy
Minolta AF 50mm 1.7
która od takiej Canonowskie 1.8 jest o niebo lepiej skonstruowana
nawet tu się zaczęło
http://klubkm.pl/forum/images/smilies/mur3.gif
gnembon, ja się modlę by wreszcie sony wypuściło 50tkę 1.8/1.7 i 85tkę 1.8/1.7 - nie dla mnie, bo ja już mam podobne szkła, ale by ludzie już nie marudzili.....by się skupili na czymś ważniejszym - na zdjęciach lub chociaż trochę się w tym kierunku skierowali
85 to nawet 1,4 już jest i to za jaką kasę
Tak patrzę na te niby rewelacje i te liczby przysłony to chyba jakieś kompakty będą f/4.6
IMO, czysta, żywa bzdura
Nie do końca. Z wypowiedzi niektórych z SFT wynikałoby, że sporo w tym racji jest. A skąd ty, Tadeuszu, wiesz, że jest to bzdura http://klubkm.pl/forum/images/smilies/ironiczny.gif