Podziel się wrażeniami!
Pewnie większość z nas przegląda strony internetowe związane z fotografią cyfrową i pewnie nie jeden z nas trafił na dosyć ciekawą informację na jednym z portali o wyżej wymienionej tematyce... Nie będę robić reklamy portalu w każdym razie odnajdujemy na nim informację na temat tego, że ktoś powołując się na źródło z firmy Sony, poinformował o planowanych na ten rok premierach obiektywów dla systemu Alpha.
Oto co podobno mamy zobaczyć w 2009 r.:
50 mm f/1.8 - prosta, tania, klasyczna stałka, cena w granicach 300-400 zł,
80 mm f/2.4 Makro - cena ok. 850 zł,
17-55 mm f/3.5-4.6 Makro - nowy kit,
55-200 mm f/3.6-5.6 - nowy długi kit,
200-400 mm f/3.6-5.6 - cena ok. 2500 zł,
8.5 mm f/2.3 - cena w okolicach 1200zł,
11-18 mm f/3.6-4 G SSM - nowe szkło z serii G, cena jeszcze nie ustalona.
Według zapewnień autora premiery są w 100% pewne, a Sony Poland ma już pełne specyfikacje i planowane daty premier. Nie pozostaje nam więc nic innego tylko poczekać i zobaczyć jak rzeczywistość zweryfikuje te informacje.
Co o tym myślicie? Może ktoś z sony się wypowie? w każdym razie.. dosyć ciekawa dla mnie osobiście propozycja... Najbardziej bym zainteresował się 50tką i to nei ze względu na cenę. Ostatnio rozmyślałem na ten temat, dochodząc do wniosku, że większość systemów ma tanią 50tkę przeważnie z światłem 1.8... pomyślałem ile my jeszcze będziemy czekać
80'tka makro również jak dla mnie bardzo ciekawa propozycja.
Zobaczymy jak będzie tak naprawdę, osobiście traktuję to na dzień dzisiejszy jako plotkę, chociaż wiadomo, że Sony w tym roku napewno coś wypuści, kwestia co i kiedy
Zainteresowanych proszę o wypowiedzi
Lars9 napisał(a):
Szczerze mówiąc to 'ptasznicy' nie bardzo mają czego szukać w systemie A.
Lars9 napisał(a):
A900+ sal-300f28g z konwerterem... Ale trzeba być przy tym baaardzo upartym. A swoją drogą z posiadanych przeze mnie informacji, to ów obiektyw działa tylko z cropem...
. Czy nie ;>
Jest jeszcze 200-500/2.8 sigmy z dedykowanym konwerterem do 400-1000/5.6 http://klubkm.pl/forum/images/smilies/naughty.gif
Proszę o wybaczenie.
Zamiast zwrotu "system A" winienem użyć "asortyment SONY". Miałem na myśli jedynie sprzęt SONY.
I teraz co z tymi matrycami APS-C...
Z jednej strony mówicie, ze nasz 300mm był projektowany (jeszcze przez minoltę-jak najabrdziej prawda) na APS-C.
A z drugiej nie ma symboliki DT...
Moje zastanowienie brało się z braku A900 w spisie kompatybilnych produktów z obiektywem. Aczkolwiek nasz przyjaciel SONY.PL zdążył już zaktualizować stronę. Wybaczcie. Sprawa jasna. 300mm f2.8 współpracuje z pełną klatką.
Co do ptaszników z obiektywami SONY 600mm f4 jednak przydałby się. Mówię już o fotografii prof.
Lars9 napisał(a):
I teraz co z tymi matrycami APS-C...
Z jednej strony mówicie, ze nasz 300mm był projektowany (jeszcze przez minoltę-jak najbardziej prawda) na mały obrazek.
A z drugiej nie ma symboliki DT...
Mam nadzieję że trafiłem do dobrego działu?
Sony SAL-55200 DT 55 - 200 mm f/4-5,6
Dane ogólne
Typ zmiennoogniskowy
Rodzaj- tele
Mocowanie- Minolta, Sony
Ogniskowa- 55 - 200 mm
Maksymalne powiększenie- 0,29 (1:3,5)
Ekwiwalent dla 35 mm- 82,5 - 300 mm
Kąt widzenia- 29 - 8 stopni
Maksymalna przysłona -f/4 - 5,6
Minimalna przysłona- f/32 - 45
Ustawianie ostrości od- 95 cm
Makro- nie
Stabilizator obrazu- nie
Konstrukcja- 13 elementów w 9 grupach
Elementy asferyczne- nie
Elementy niskodyspersyjne- nie
Liczba listków przysłony- 9
Filtry zewnętrzne
Średnica filtra-55 mm
Parametry fizyczne
Wymiary (średnica x długość)- 71 x 85 mm
Waga- 295 g
Wyposażenie
Wyposażenie
instrukcja obsługi, karta gwarancyjna, osłona na obiektyw (przednia), osłona na obiektyw (tylna), osłona przeciwsłoneczna
Gwarancja -24 miesiące
cena 869 zł
Warte zainteresowania?
jadę w lipcu nad polskie morze
są jakieś alternatywy tego rozwiązania ?
cel: normalne pstrykadło żadnych zboczeń z mojej strony :smileyredface:
(z tego co gdzieś doczytałem sigmy nie są 100%)
w sumie nie wiem o co pytać gdyż do lustra 1 raz mam zamiar kupić obiektyw.
Osiris, tu nie Allegro, nie musisz podawać nam całej specyfikacji obiektywu systemowego.
Jak potrzebujesz obiektywu o takich ogniskowych i nie masz wygórowanych wymagań co do jakości i cena odpowiada, to bierz i rób zdjęcia.
Na temat obiektywów w tym zakresie było tu już kilka wątków - przejrzyj je.
Podaje byś nie musiał latać po internecie.
a co do treści to wpisałem gdyż zakładający temat nie podał ceny tego obiektywu.
chciałem wyjaśnienia dostałem zje..
a tego obiektywu nie znalazłem na forum
dzięki ślązoku. co swój to swój
OsiRis napisał(a):
a tego obiektywu nie znalazłem na forum
powiedz mi tylko czy warto sie w to pchać?!
OsiRis napisał(a):
powiedz mi tylko czy warto sie w to pchać?!