Podziel się wrażeniami!
Witam ponownie - potrzebuję porady, pomocy w temacie statywu do lustrzanki w moim przypadku A77 do którego podczepiam dość często obiektyw sal18200. Taki koplet potrafi być dość ciężki a że szukam statywu do takiego kompletu to fachowa rada i doradztwo mile widziane. Dużo bym używał takiego statywu w terenach górskich, gdzie i grunt nie byłby dobrze utwardzony. Cenowo to trudno mi określić ale powiedzmy, że do 500 zł. Z góry dziękuję za pomoc w doborze statywu.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Witaj,
na forum wielokrotnie poruszano temat wyboru statywu, m.in. tutaj:
www.sony.pl/discussions/message/1266012
www.sony.pl/discussions/message/884052
www.sony.pl/discussions/message/880354
Ja niedawno kupiłem statyw, który wcześniej miałem możliwość przetestować w boju. To Slik Pro 330DX. Jak dla mnie był to najlepszy wybór. Oczywiście patrzyłem na własne potrzeby, rozmiary, wagę, cenę.
Pozdrawiam,
kris
Witaj,
na forum wielokrotnie poruszano temat wyboru statywu, m.in. tutaj:
www.sony.pl/discussions/message/1266012
www.sony.pl/discussions/message/884052
www.sony.pl/discussions/message/880354
Ja niedawno kupiłem statyw, który wcześniej miałem możliwość przetestować w boju. To Slik Pro 330DX. Jak dla mnie był to najlepszy wybór. Oczywiście patrzyłem na własne potrzeby, rozmiary, wagę, cenę.
Pozdrawiam,
kris
Witaj Kris - nie wiem czy mnie pamiętasz to ten gościu od alfy700:smileyhappy: - dziękuję za odpowiedź i podpowiedź - przyda się ona jak najbardziej. W statywie oczekiwałbym aby zniósł ten ciężar, abym się nie martwił, że zaraz to wszystko runie. No i ten niepewny grunt gdzie bym go stawiał. Muszę na ten co zaproponowałeś obejrzeć, zobaczyć
Mimo tego, że jestem ciągle kompletnym amatorem staram się tak dobierać wyposażenie, by nie żałować wydanych pieniędzy. Piszę o tym, bo często ten zakup jest lekceważony, i wiem, że zły zakup spowoduje tylko generowanie kosztów i po roku znowu będziesz myślał o statywie. Miałem ich kilka, i lekkich, i tanich, i marketowych, i... zawsze było coś nie tak. Na pewno nie raz słyszałeś, że statyw, to poważna sprawa. Dobry = sztywny, a to prawie zawsze = ciężki. Przy zakupie zwracałbym uwagę na ilość sekcji nóg, wysokość po rozstawieniu nóg (bez wysuniętej kolumny), sposób blokowania nóg (wolę zaciski niż przekręcanie nogi, oraz możliwość niezależnego i szerokiego ich rozstawiania), typ głowicy (jestem zwolennikiem głowicy kulowej, choć taka źle się sprawdza podczas filmowania).
Osobiście używam Manfrotto MK294A3-A0RC2 z głowicą kulową 290 3SC, bo: po rozstawieniu samych nóg ma wysokość 150 cm, ma nośność 5 kg, a sam waży z głowicą 2.25 kg. Z perspektywy czasu użytkowania, raz tylko brakowało mi możliwości poziomego ustawienia kolumny środkowej.
A no właśnie, Dziękuję JagiS za przypomnienie mi o pewnej rzeczy czyli o stosowaniu takiego statywu do filmowania. Ponieważ i do tego służył by mi statyw. Jednak kamerka jest lekkim sprzętem także nie byłoby z tym kłopotu czyli z ciężarem. Słusznie zauważyłeś, że zakup takiego sprzętu powinien być rozważny. Dlatego zależy mi na zakupie takiego który bym użytkował a nie wkurzał się, że zakupiłem babol. Na pewno oczekiwałbym od statywu aby się rozkładał w trzech poziomach. Abym miał możliwość ustawienia aparatu do fotografowania czegoś np co leży pod statywem (przepraszam za niefachowe nazewnictwo) oraz aby blokowanie było za pomocą zacisków.
JagiS - świete słowa. Albo dobry, albo lekki. Ja wybrałem lekki, ale mam haczyk na torbę więc mogę sobie zwiększyć wagę w każdej chwili. To sprawia, że statyw jest bardziej mobilny. Ale wiadomo - każdy ma swoje priorytety.
Yonkersus - ten statyw, który ja kupiłem ma taką możliwość, jak fotografowanie z owdróconą kolumną. I ma zaciski. I na dodatek pierwszy poziom nóg jest oklejony gąbczastym materiałem. Zimą (jak widać - nawet i wiosną) przydatne
Poza tym - miło Cię widzieć :smileygrin:
Mam w pobliżu fajny sklepik w Gdyni AFE które ma ciekawe propozycje min. co do statywów. Przydało by się aby mieć możliwość przed zakupem taki statyw obejrzeć - spróbować na miejscu - muszę taki sklep poszukać w trójmieście.
Słusznie! Ja sam najpierw sprawdziłem fizycznie, a potem kupiłem. U nas na śląsku mamy dwa całkiem nieźle zaopatrzone sklepy Foto. Myślę,że i w Trójmieście się znajdzie konkretny sklep, z dobrymi statywami.
a co myślicie o tym statywie? A2841P 181cm makro z głowicą 3D ze strony afe.pl
Message was edited by: yonkersus
Samodzielne sprawdzenie i dopasowanie statywu jest bardzo ważne.
Ja, gdy kupowałem statyw, wybrałem z internetowych ofert kilka modeli, po czym udałem się do sklepu z aparatem i największym posiadanym obiektywem. Dzięki uprzejmości sprzedawców wypróbowałem wybrane modele, oraz inne, podsunięte przez obsługę i w rezultacie... wyszedłem ze sklepu z zupełnie innym statywem, niż myślałem. Ale jestem zadowolony z wyboru.
Pamiętajmy, że osobiste "pomacanie" jest bardzo ważne! I nie tylko w kwestii statywów :)