Podziel się wrażeniami!
Witam serdecznie !
Pytanie bedzie nawiazywalo przedmiotu, ktorymi sa "Pierscienie posrednie 13/21/31 mm Sony ze stykami" i zadziwiajacy problem ... mianowicie zakupilem takie owo pierscienie, po zalozeniu czy to jednego czy 2, 3 razem i zamontowaniu obiektywu Sony DT16-105mm, po kliknieciu fotki -zdjecie ukazuje sie w kolorze fioletowym 😕 hmm nie wiem z jakiej przyczyny. W wizjerze af przeszedl samoczynnie w tryb MF czyli jak dobrze wiem w tryb manualnego nastawiania ostrosci i tu nasuwa sie pytanie co jest grane, poniewaz ostrosc moge nastawic recznie zoom i inne funkcje raczej dzialaja prawidlowo, natomiast martwia mnie te kolory ... ?
pomozcie Metalczyk
Jaki jest ustawiony balans bieli?
Zamieść tutaj jedno z takich fioletowych zdjęć.
witam ponownie ... po zalozeniu pierscieni wszystko dzialalo bez zarzutow
Trochę bez sensu pierścienie do tego szkła...no ale rozumiem, że masz w planach makrówkę
kazdy dodatek sie przyda, jesli nie ma sie na chwile obecna kasy na nowe "oko" do makro ... a tak nawiasem poza makro urzywajac tych pierscieni bedzie mozliwe dzialanie w trybie tele ?
Metalczyk napisał(a):
... a tak nawiasem poza makro urzywajac tych pierscieni bedzie mozliwe dzialanie w trybie tele ?
Dzieki za odpowiedz Lajam ... nawiazujac dalej co bys mogl doradzic do oka sigmy 70-300 lepiej z APO czy badz sam ? Bo chcialbym w przyszlosci zakupic jakies tele oko do 1 tys zl
Metalczyk napisał(a):
Dzieki za odpowiedz Lajam ... nawiazujac dalej co bys mogl doradzic do oka sigmy 70-300 lepiej z APO czy badz sam ? Bo chcialbym w przyszlosci zakupic jakies tele oko do 1 tys zl
chcialbym jeszcze nawrocic do pierscieni ... mialybyc one z przeniesieniem automatyki AF lecz jej nie ma - czy z nimi jest wszystko ok - jak myslicie. przy zalozeniu pierscieni i po ponownym wlaczeni aparatu slychac okolo 2,3 sec. jak silnik AF wariuje ... hmm co Wy na to
Czy te pierścienie mają "śrubokręt" ?
Jako "przeniesienie automatyki" występują styki w pierścieniach czyli komunikacja "elektroniczna" aparatu z obiektywem. Napędu AF raczej nie przenoszą, chyba że masz obiektyw z silnikiem.
Poza tym w makro raczej ostrzymy ręcznie