Podziel się wrażeniami!
Pewnie większość z nas przegląda strony internetowe związane z fotografią cyfrową i pewnie nie jeden z nas trafił na dosyć ciekawą informację na jednym z portali o wyżej wymienionej tematyce... Nie będę robić reklamy portalu w każdym razie odnajdujemy na nim informację na temat tego, że ktoś powołując się na źródło z firmy Sony, poinformował o planowanych na ten rok premierach obiektywów dla systemu Alpha.
Oto co podobno mamy zobaczyć w 2009 r.:
50 mm f/1.8 - prosta, tania, klasyczna stałka, cena w granicach 300-400 zł,
80 mm f/2.4 Makro - cena ok. 850 zł,
17-55 mm f/3.5-4.6 Makro - nowy kit,
55-200 mm f/3.6-5.6 - nowy długi kit,
200-400 mm f/3.6-5.6 - cena ok. 2500 zł,
8.5 mm f/2.3 - cena w okolicach 1200zł,
11-18 mm f/3.6-4 G SSM - nowe szkło z serii G, cena jeszcze nie ustalona.
Według zapewnień autora premiery są w 100% pewne, a Sony Poland ma już pełne specyfikacje i planowane daty premier. Nie pozostaje nam więc nic innego tylko poczekać i zobaczyć jak rzeczywistość zweryfikuje te informacje.
Co o tym myślicie? Może ktoś z sony się wypowie? w każdym razie.. dosyć ciekawa dla mnie osobiście propozycja... Najbardziej bym zainteresował się 50tką i to nei ze względu na cenę. Ostatnio rozmyślałem na ten temat, dochodząc do wniosku, że większość systemów ma tanią 50tkę przeważnie z światłem 1.8... pomyślałem ile my jeszcze będziemy czekać
80'tka makro również jak dla mnie bardzo ciekawa propozycja.
Zobaczymy jak będzie tak naprawdę, osobiście traktuję to na dzień dzisiejszy jako plotkę, chociaż wiadomo, że Sony w tym roku napewno coś wypuści, kwestia co i kiedy
Zainteresowanych proszę o wypowiedzi
dzięki
no i stało sie 75-300 wylądowało w plecaku :smileytwisted:
A ja wrócę do początku wątku. Nie ukrywam że zaintrygowało mnie wymienione szkiełko 50f1.8 i jego cena. Ciekawe na ile to prawda ale jeśli, to na pewno wyląduje ono w torbie. Przyda się coś jaśniejszego bo kit średnio radzi sobie we wnętrzach bez zewnętrznej lampy... a tej jeszcze nie mam bo oryginały piekielnie drogie. Lustro to drogie hobby
P.S. Oto notatki o obiektywach: http://www.sony.co.jp/SonyInfo/News/Pre ... index.html i jego tłumaczenie: http://translate.google.com/translate?p ... l=ja&tl=en
Ja myślę, że ta cena jest raczej sprzed zwyżki kursów walut.
Pewnie taki obiektyw się pojawi, ale raczej trzeba doliczyć jakieś 200 - 300 zł do ceny poprzednio podawanej.
Tak się stało z odpowiednikami Nikona i Canona.
Nadchodzi okres urlopowy nie wybiera się ktoś do kraju kwitnącej wiśni ?
Jeśli tak to chętnie złożyłbym zamówienie na co nieco - gdyż ceny tam 3x niższe niż w cudownej Unii.
gdzie ty te ceny masz 3 razy mniejsze. Ceny tam podobne są do Hamerykańskich a na dodatek wszystko jest po japońsku (bez możliwości zmienienia na żaden z ludzkich języków). No i gwarancja... na Hokkaido
dejmien napisał(a):
Oto co podobno mamy zobaczyć w 2009 r.:
50 mm f/1.8 - prosta, tania, klasyczna stałka, cena w granicach 300-400 zł
krikus napisał(a):
Eee no bez przesady Minął już ponad rok zarówno od premiery obiektywu jak i publikacji tego wątku, a obiektyw na dzień dzisiejszy kosztuje od 600zł ...<
więc jako nowość to zdecydowanie więcej musiał kosztować, nie oszukujmy się, przecież za tyle (300-400pln) to ciężko coś używanego znaleźć, tym bardziej o tak jasnej optyce.
No i zawsze możesz kupić Minoltę AF 50mm f/1.7;]
kuraq napisał(a):
No i zawsze możesz kupić Minoltę AF 50mm f/1.7;]