Podziel się wrażeniami!
Witam
mam pytanie do fachowców na tym forum w tym temacie, a mianowicie interesuje mnie jakie mogę stosować obiektywy od po zastosowaniu specialnej przejsciowki, czy to musza byc obiektywy z funkcia AF (stabilizacia obrazu) czy mozna stosować wszystkie dostępne obiektywy, moje pytanie stad, ze z tego co wiem, NEX 5 nie ma stabilizacji w korpusie a jedynie w obiektywie. A obiektywy, ktore najbardziej mnie interesuja to jakies z zoomem, do fotografi portretowej, oraz do fotografi Makro.
Z góry dziekuje za odpowiedz
Jedynymi obiektywami, które mają w sobie system stabilizacji obrazu są to obiektywy z przeznaczone dla aparatów NEX.
Czyli 16 mm f2,8; 18-55 mm f3,5-5,6 i 18-200 mm f3,5-6,3 (dostępny od września).
Natomiast żadne obiektywy Sony przeznaczone do lustrzanek nie mają silnika stabilizacji obrazu. Posiadają jedynie silnik AutoFocusa - SSM i SAM.
Z każdy innym obiektywem podpiętym przez przejściówkę do NEXa trzeba liczyć z tym, że będziesz musiał ostrzyć ręcznie. Nie ma przejściówek z przeniesieniem AF-u.
Pozdrawiam,
Marek
Obiektyw 16mm do NEXa nie posiada stabilizacji
sadam napisał(a):
Obiektyw 16mm do NEXa nie posiada stabilizacji
W tej chwili z każdym obiektywem bagnetu A ostrzenie jest tyko ręczne. Może przyszły soft to zmieni i te z silnikami będą obsługiwały AF.
A 16/2,8 nie posiada stabilizacji.
Dziękuje bardzo za odpowiedzi, ale trochę mnie to zmartwiło, myślałem, że podpinając obiektyw z Zoomem od sony z funkcjom AF będę mógł cieszyć się stabilizacją obrazu, i wykonywać zdjęcia z dużym przybliżeniem, bo słyszałem ze ten obiektyw 18-200 do NEX'ów będzie baaardzo drogi . A tak zapytam, w takim razie po co kupować adapter zapewniający zgodność z obiektywami skoro nie będziemy mieli żadnej stabilizacji obrazu wykonując zdjęcia takimi obiektywami??
Obiektywów się używa do robienia zdjęć, nie do stabilizacjiAivan napisał(a):
po co kupować adapter zapewniający zgodność z obiektywami skoro nie będziemy mieli żadnej stabilizacji obrazu wykonując zdjęcia takimi obiektywami??
Aivan napisał(a):
Dziękuje bardzo za odpowiedzi, ale trochę mnie to zmartwiło, myślałem, że podpinając obiektyw z Zoomem od sony z funkcjom AF będę mógł cieszyć się stabilizacją obrazu, i wykonywać zdjęcia z dużym przybliżeniem, bo słyszałem ze ten obiektyw 18-200 do NEX'ów będzie baaardzo drogi . A tak zapytam, w takim razie po co kupować adapter zapewniający zgodność z obiektywami skoro nie będziemy mieli żadnej stabilizacji obrazu wykonując zdjęcia takimi obiektywami??
Witam ponownie
A mam pytanie do "Michel'a" a mianowicie, pisał w swoim poście, że w NEX'ach używając ISO 800 - 1600 można zrobić ładne zdjęcia bez stabilizacji, ok, ale miałeś na myśli używanie obiektywu typu zoom?? a co jeżeli chciałbym zrobić zdjęcie w słabym świetle, np po zmroku, albo na zachodzie słońca obiektywem SAL-70300G, albo SAL-55200-2, jak robić takie zdjęcia na tych obiektywach, żeby nie były rozmazane, wyraźne i ostre???? Proszę kolegów z forum o podpowiedź. Przepraszam, że tak się dopytuję, ale NEX 5 to moja pierwsza lustrzanka, a chcę robić jak najlepsze i jak najpiękniejsze zdjęcia na moim NEX 5
Aivan napisał(a):
...Przepraszam, że tak się dopytuję, ale NEX 5 to moja pierwsza lustrzanka, a chcę robić jak najlepsze i jak najpiękniejsze zdjęcia na moim NEX 5