Podziel się wrażeniami!
witajcie,
Oryginalna bateria sony starcza mi na około 1000zdięc ale czas pomyśleć o dokupieniu drugiej.
Pani w sklepie zaśpiewała mi 228zł wszedłem na allegro i rozmowa zaczyna się od 60zł, nauczony dobrym doświadczeniem że warto kupic zamiennik zastanawiam się jaki bo obcji jest parę, widziałem już akumulatorek/baterie dedykowaną jak kto woli o pojemności 3200mAh czyli podwujnej w stosunku do sony. jakie wy kupiliście i możecie polecić?
Tylko mi nie mówcie że fizycznie w tym samym opakowaniu nie mogą się zmieścić większej pojemności, jeśli tak to czemu bateria standardowa AA może mieć 150mAh 2300 do nie dawna puzniej 2800 a obecnie 4500 pojemności, tak samo się ma sprawa do bateri w telefonach kom
NP-FM500H - co polecacie co kupiliście o jakiej pojemności i jak się to sprawuje
imho liczby, pojemności etc bym sobie odpuścił.
Bateria to zbyt ważny element aparatu by kupować podróbki, które będą zajefajnie tanie, będą śmigać i będziemy zadowoleni - aż nam padnie w najmniej odpowiednim momencie
takie moje zdanie.
kris napisał(a):
imho liczby, pojemności etc bym sobie odpuścił.
Bateria to zbyt ważny element aparatu by kupować podróbki, które będą zajefajnie tanie, będą śmigać i będziemy zadowoleni - aż nam padnie w najmniej odpowiednim momencie
takie moje zdanie.
Nie słuchaj Krisa :smileytwisted: Zaraz po zakupie A100(prawie dwa lata temu) poleciałem i kupiłem podróbę Infotecha 2000mAh i działa bez najmniejszych problemów nawet w niskich temperaturach. Pod koniec zeszłego roku dokupiłem następnego, tym razem 2400mAh i też jestem bardzo zadowolony.
SZFENDAK mówisz ze taką a gdzie kupowałeś bo u mnie w mieście tylko znają fotojokera i był fotonet a tak to allegro
ale dzięki za radę a ile płaciłeś jeśli mogę wiedzieć?
Z Alfetkami jest taki problem, że w tej baterii jest coś więcej niż tylko ogniwa. Jest cały ten system InfoLithium i z jego rozgryzieniem firmy trzecie miały długo problem (nie było zamienników), a zamienniki z teraz nie wykazują takiej wytrzymałości jak oryginał. Jak koniecznie chcesz kupić zamiennik (mając już jeden orginał) to ja bym poczekał. 1000zdjęć na orginale wyciągniesz, a może pojawią się zamienniki które będą trwalsze od obecnych.
EDIT, żeby nie było - jestem za zamiennikami, tam gdzie to możliwe (po co płacić za markę) ale tylko jeżeli działają "dokładnie" tak samo jak orginał. Akurat w tym przypadku - sprawa nie jest taka prosta (za dużo elektroniki w tej baterii) i byłbym ostrożniejszy.
Z racji zamieszkania wynajduję sklepy w pobliżu by odebrać osobiście. Zaopatruję się w dwóch takich przybytkach oferujących takie rzeczy;1 http://www.allegro.pl/item562328073_f_a ... ah_wa.html
2 http://www.eltec.alpha.pl/
Ceny sam zobaczysz. Niestety w chwili obecnej nie posiadają FM 500, niby jest w ofercie ale fizycznie się skończyły.
A z elektroniką w nich jest tak że jak już zostało odczytane oprogramowanie to nic nie stoi na przeszkodzie w produkcji podróbek, po prostu jest to nowość i dlatego są braki rynkowe ale to się zmieni lada moment i rynek zostanie zasypany tym towarem.
gnembon napisał(a):
Z Alfetkami jest taki problem, że w tej baterii jest coś więcej niż tylko ogniwa. Jest cały ten system InfoLithium i z jego rozgryzieniem firmy trzecie miały długo problem .
ano mam . Bateria jest inna i inny jest chip w środku, może bardziej pokręcony. Niby dlaczego Kitajce zwlekali z wypuszczeniem zamienników do alfetek i Settecento? Nie w ich interesie
Sam akumulator jest taki sam jak każdy inny. Jedynym problemem było zastosowanie procka nowej generacji przez sonego i był problem z odczytaniem kodu źródłowego. Gdyby zajęli się tym Rosjanie lub Polacy to rok temu już byś miał podróbę. Musisz wziąć pod uwagę że każdy produkt obojętnie skąd pochodzi musi przejść badania"kliniczne", zostać wdrożony do produkcji i wyjść do dystrybutorów którzy nie zawsze są zainteresowani nowym produktem więc czas od złamania kodu do momentu kupienia przez użytkownika może wynosić nawet rok. I mniej więcej tyle minęło o czasu wypuszczenia A 700. W przypadku akumulatorów w A100 to była stara konstrukcja z przed 10 lat dlatego w zasadzie podróby były wcześniej niż się pojawiła A100, to ten sam co między innymi w Mavicach.