Podziel się wrażeniami!
Witam!
Tak jak w temacie mam problem. Otóż chciałbym kupić sobie do mojej A300 zew. lampę błyskową jednakże nie wiem na co konkretnie powinienem zwrócić uwagę. Czy moglibyście powiedzieć co jest najważniejsze przy takim wyborze?
Metza ci sprawdzę w domu, ale na pewno działa bezprzewodowo, co pozwoli ci skierować lampę gdzie indziej. Pytanie tylko w jakim celu? bo moc lampy będzie skutecznie obniżona więc jak od czegoś odbijesz, to niewiele ci wpadnie spowrotem.
nie wiem po co w kościele HSS
się wyłącza.
i nie dlatego, że nie może, tylko dla tego, że to co pisze kris - czyli byłoby bez sensu
HSS po to, żeby uchwycić ruch, po to jest krótki czas migawki, wiadomo. Tylko mnie nie pytajcie, gdzie w kościele jest ruch- chodzi mi oczywiście o osoby, a nie wnętrze. Zastanawiam się tylko, czy to jest istotne, żeby HSS działał przy odchyleniu, bo to będzie moja pierwsza lampa i poprostu nie wiem.
Blik napisał(a):
HSS po to, żeby uchwycić ruch, po to jest krótki czas migawki, wiadomo.
Ok, chodziło mi o zamrożenie ruchu. Podobno są takie reguły, że ruch się zamrozi od mniej więcej 1/60 stąd moje pytanie. Czyli rozumiem, że na wprost generalnie do 5 metrów nie ma co walić na osoby, bo tło będzie czarne. A ile odchylić, to już pewnie mi powiecie, że to kwestia wyczucia. Czy są jakieś reguły? Powiedzmy, że niekoniecznie chcę od czegoś odbijać, bo np. w kościele często nie ma od czego. Wtedy odchylenie byłoby tylko po to, żeby tło nie było czarne, dobrze rozumiem?
poradnik, który na bank Ci się przyda