anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Glosnosc pracy VAIO FZ21M

bajt
Początkujący

Glosnosc pracy VAIO FZ21M

Zakupilem laptopa jak w temacie i chcialem zapytac czy Wasze ezgemplarze jest tez sa glosne?
W moim po wlaczeniu wntylator nie pracuje badz pracuje bardzo cicho ale zaraz rozkreca sie i potem juz caly czas jest jak dla mnie glosny. Gdy w domu panuje cisza to slysze pracujacego laptopa z drugiego pokoju. Caly czas nawet w stanie spoczynku (idle) procesor pracuje z czestotliwoscia 2.0 GHz.
Czy to normalne czy cos jest nie tak? Kupilem VAIO bo zalezalo mi zeby komputer byl cichy a tu zonk 😞

pozdrawiam
Piotr

11 ODPOW. 11
NetHolik
Początkujący

Rzeczywiscie pod Vista zmieniajac profil zasilania udalo mi sie sprawic, ze przy braku obciazenia procesor zwalnial do 800 MHz.

hmm. owszem po zmianie profilu wentylator staje się cichszy, pracuje z przerwami. ale to jest w trybie oszczędzania energii. kiedy siedzę w domowym zaciszu nie mam zamiaru rezygnować wydajności na rzecz cichego laptopa. i tu sony dało ciała.jak na laptopa za 5 tys. PLN mogli się panowie lepiej postarać. w końcu to vaio. nie jest to rzecz niemożliwa, rzućcie okiem tylko na test nowego Della XPS ,
laptopa naprawdę mocnego, a bardzo cichego.

ale o co chciałem się zapytać. jeszcze ani razu nie zaobserwowałem w systemie żeby procesor miał mniejszy zegar, pracując na różnych profilach predefiniowanych w systemie. może źle patrzę? (właściwości systemu).

jeszcze jedną ciekawą rzecz zauważyłem. utworzyłem nowy plan zasilania, na podst jakiegoś innego. teraz ten mój nowy plan nie jest oznaczony na liście przez Vistę kropkami (wydajność/bateria), i zawsze kiedy używam mojego planu Vista twierdzi,
że "plan może doprowadzić do szybkiego wyczerpania się baterii"
czy ktoś z was spotkał sie z tym?

Rafał

odmi
Początkujący

ale o co chciałem się zapytać. jeszcze ani razu nie zaobserwowałem w systemie żeby procesor miał mniejszy zegar, pracując na różnych profilach predefiniowanych w systemie. może źle patrzę? (właściwości systemu).

uruchom: Menadżer zadań -> Wydajność -> Monitor Zasobów

tam jest pokazywane % taktowanie zegara

jeszcze jedną ciekawą rzecz zauważyłem. utworzyłem nowy plan zasilania, na podst jakiegoś innego. teraz ten mój nowy plan nie jest oznaczony na liście przez Vistę kropkami (wydajność/bateria), i zawsze kiedy używam mojego planu Vista twierdzi,
że "plan może doprowadzić do szybkiego wyczerpania się baterii"
czy ktoś z was spotkał sie z tym?

z tego co zauwazylem .. kropki pojawiaja sie tylko przy profilach utowrzonych przez MS, komunikat ktory dostajesz jest.. niczym innym jak standardowym proAmerykańskim komunikatem z cyklu "przeciez ostrzegalismy" :slight_smile: i nie ma co sie nim przejmowac:

polecam konfiguracje:
dysk - bateria 20min zasilacz - 40min
wifi - bateria sredn zasilacz - wylaczona oszczednosc
proc - bateria min 5 max 50
proc - zasilacz - min 5 max 100
magistrala - bat maksymalne - zasilacz wyl
indeksowaie - bat oszczedzanie - zasilacz wydajnosc

udalo mi sie na bateri okolo 2h pracy ogolnej z pracujacym wifi i myszka na bt