Podziel się wrażeniami!
Zakupilem laptopa jak w temacie i chcialem zapytac czy Wasze ezgemplarze jest tez sa glosne?
W moim po wlaczeniu wntylator nie pracuje badz pracuje bardzo cicho ale zaraz rozkreca sie i potem juz caly czas jest jak dla mnie glosny. Gdy w domu panuje cisza to slysze pracujacego laptopa z drugiego pokoju. Caly czas nawet w stanie spoczynku (idle) procesor pracuje z czestotliwoscia 2.0 GHz.
Czy to normalne czy cos jest nie tak? Kupilem VAIO bo zalezalo mi zeby komputer byl cichy a tu zonk 😞
pozdrawiam
Piotr
Szczerze mówiąc to ja też się zawiodłem. Jak dla mnie to on jest za głośny.
Odczuwalne jest to w cichym środowisku takim jak sypialnia.
I rzeczywiście - nawet w trybie idle wentylator zamiata. Irytujące.
Wentylatory pracują szybko i długo wtedy, gdy musza odprowadzać duże ilości ciepła. A to z kolei powstaje przy intensywnej pracy.
Skoro piszecie, ze nawet w trybie idle procesor pracuje z częstotliwością 2GHz, sprawdźcie profil zasilania. Jeśli macie ustawiony na "Wysoka wydajność" wentylatory będą pracować ciągle.
W moim przypadku tryb "Oszczędzanie energii" powoduje, że wentylator włącza się od czasu do czasu na krótką chwilę, potem milknie. W trybie optymalnym wentylator pracuje cały czas, ale hałas nie jest zbyt duży.
Pozdrawiam, napiszcie, czy moje porady coś przyniosły.
ja mam na oszczednosc i działa super, wlacza sie od czasu do czasu.
ale wkurza mnie cieply dysk, znaczy pod nadgarskiem cieplo, macie to samo ?
rafał.
ale wkurza mnie cieply dysk, znaczy pod nadgarskiem cieplo, macie to samo ?
rafał.
Dziekuje za odpowiedz.
Rzeczywiscie pod Vista zmieniajac profil zasilania udalo mi sie sprawic, ze przy braku obciazenia procesor zwalnial do 800 MHz.
Teraz zainstalowalem XP i nie udalo mi sie znalezc programu ktory umozliwialby zarzadzanie wydajnoscia. Probowalem instalowac programy z innych modeli VAIO ale bez powodzenia.
Czy ktos tego probowal i czy sie udalo?
Ew. czy znacie moze jakis program do dynamicznego underclockingu procesora pod XP? Szukam w googlu ale moze ktos zna cos dobrego i moze polecic.
pozdrawiam
Sprawdź w zaawansowanych ustawieniach zasilania do ilu % procesor może zwalniać gdy nie jest obciążany?
W XP nie mam takiej mozliwosci..
Zakupilem laptopa jak w temacie i chcialem zapytac czy Wasze ezgemplarze jest tez sa glosne?
W moim po wlaczeniu wntylator nie pracuje badz pracuje bardzo cicho ale zaraz rozkreca sie i potem juz caly czas jest jak dla mnie glosny. Gdy w domu panuje cisza to slysze pracujacego laptopa z drugiego pokoju. Caly czas nawet w stanie spoczynku (idle) procesor pracuje z czestotliwoscia 2.0 GHz.
Czy to normalne czy cos jest nie tak? Kupilem VAIO bo zalezalo mi zeby komputer byl cichy a tu zonk 😞
pozdrawiam
Piotr
kto ma lub miał do czynienia z xboxem w sypialni ten nigdy już nie będzie narzekał na głośność vaio!!