- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam.Jest to mój absolutny debiut z góry przepraszam za jakiekolwiek wpadki. Od niedawna mam alfę550 i próbuję się z nią zaprzyjaźnić.Dotychczas pstrykałem kompaktem Canon510 a wcześniej Zenitem E.Zdaje sobie sprawę że to co teraz chcę pokazać jest dalekie od tego co chcieli
byście oglądać ale pierwsze "koty za płoty".Proszę o komentarz.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
268 - ładnie, ładnie, tylko ostrość lekko na liść uciekła chyba
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam.Dzięki za wizytę shprot,lopeezzz,Quartz mam tu takie zdjęcie może nie tylko do albumu babuni ?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam.Taki tam portrecik.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam
Taki tam portrecik wydaje mi sie nie ostry i tak jakby poruszony.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Tak oglądam te portrety, oglądam i zastanawiam się co napisać, bo uczucia mam mieszane. Ale (biorąc poprawkę na to, że portrety nie są moją najmocniejszą stroną) spróbuję...
269 - portret, jako taki, podoba mi się - ładnie oświetlony, m.z. poprawnie skadrowany, ale...
- jak alpol6 napisał - nieostry, poruszony. Zakłądam, że nie masz statywu i robisz dalej zdjęcia z ręki (gdybyś używał statywu, należałoby wyłączyć stabilizację), to pomimo stabilizacji zastosowany czas naświetlania (1/15s) jest stanowczo zbyt długi. A dlaczego taki jest? Bo przesłona jest zbyt mała. Po co f/11 do portretu? Przy ogniskowej 105mm, czas naświetlania winien wynosić maksimum 1/125, albo być jeszcze krótszym. A wystarczyło zwiększyć przysłonę, ba - otworzyć ją całkiem, ustawić ostrość na oczy i byłoby pięknie.
Z exifu wynika, że użyty był obiektyw Minolta 100-300 APO. Po otwarciu do f/4,5 i trybie A, czas ustawiłby się na ok 1/125 i powinno być dobrze.
270 - tu z kolei jest zupełnie co innego. Konwersja do cz-b, jak dla mnie wystarczająco dobra (zawsze może być lepiej, ale to szczegół), ale co to za plama w PG (prawy górny róg)? wygląda jak duszek Kacper do góry nogami
- mam wrażenie, że to zdjęcie też jest lekko poruszone. Przy użytym obiektywie wg exifu "Gienek" 70-300 z przysłoną f/8 obraz powinien być ostry jak żyletka, a tymczasem... coś nie tak. Sporo na pewno zjadła kompresja i może brak odpowiedniego wyostrzenia po zmniejszeniu, ale i tak wygląda na ździebko poruszone. Czas 1/40s przy ogniskowej 70mm to już lepiej, niż przy poprzednim portrecie (1/15s przy 105mm), ale i tak za długo - właściwy czas to 1/90s lub krócej.
Poza tym "Gienka" nie trzeba przymykać - do bliskiego portretu najlepszy jest na pełnej dziurze - GO się zmniejszy, a ostrość jest wystarczająca.
A propos kompresji jpg. Forum dopuszcza zdjęcia o wadze do 400kB - warto z tego korzystać. I wyostrzyć (z umiarem!), bo przy zmniejszaniu zawsze ostrość "siada".
I właściwie tyle. Nawymądrzałem się. Może ktoś mnie poprawi - jak pisałem, portrety to nie moja "działka".
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam. Alpol6 i Tadeusz dzięki za wizytę i uwagi.Kierując się jednym z poprzednich wpisów z wdzięcznością przyjmuję wszelkie uwagi ale tłumaczenia z mojej strony dlaczego tak a nie inaczej zrobione są moje zdjęcia nie będzie.Natomiast na ile to możliwe wnioski będę wyciągał.
Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Pozwolę sobie skomentować.
Technicznie, bo jak wspominałem, na portretach znam się słabo...
1. Co się stało z prawym okiem modelki? Skąd te plamy - bardzo rzucają się w oczy.
2. Trochę brakuje mi szczegółów w LD (lewym dolnym rogu) - wygląda mi to na mocne przepalenie.
3. Jak dla mnie trochę za mocny kontrast (ale to może być kwestią gustu i zamierzenia autora)
4. Ponowię wcześniejszą uwagę - po co taka mocna kompresja degradująca obraz? 90 KB to trochę mało. Forum dopuszcza do 400KB.
5. Szkoda, że tym razem usunąłeś exif - przydaje się do oceny.
Poza wspomnianym przepałem, nawet niezła (jak dla mnie) konwersja na cz-b.
Uwzględniając powyższe uwagi, jestem... raczej na tak
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witam.Dzięki Tadeusz za odwiedziny na mojej stronie.Co do oka takie jest od urodzenia i na czarno-białym tego nie widać jedno oko jest ciemniejsze od drugiego.Natomiast wszelkie uwagi przyjmuję z pokorą a ponieważ jestem samoukiem do wszystkiego dochodzę metodą prób i błędów to takie uwagi są dla mnie bardzo cenne i tego oczekuję bo pomogą mi w lepszym widzeniu zdjęć jakie wstawiam na forum.Pozdrawiam.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Nie chodzi mi o ciemniejsze oko, tylko o plamy na białku. Nawet jeśli to naturalna uroda, to należałoby to usunąć w portrecie. Tak uważamwojkra napisał(a):
jedno oko jest ciemniejsze od drugiego
fotoamator