- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
sony dsc-hx50 problem
Witam
Kilka dni temu po dość długim szukaniu kompaktu do kieszeni mój wybór padł na w.w model.Po zrobieniu kilkudzisięciu zdjec bylem zadowolony z wyboru dopóki nie zrobiłem zdjęcia zachodzącemu Słońcu lub ogólnie zdjęć pod Słońce.Na zdjęciach robionych w tych warunkach powstają okropne czerwone plamy.Sprzedawca nie wymienił mi aparatu ale przyjął reklamacje i odesłał aparat do serwisu.Moja obawa czy serwis uzna to za wadę aparatu bo już gdzieś przeczytałem /niestety już po zakupie/ że te aparaty w takich warunkach takie zdjecia robią.Ale jeśli tak to producent lub sprzedawca powinien o tym informować.Miałem już kilka aparatów różnych firm i nigdy takich problemów nie było.
Poniżej przykładowe zdjęcia./podobnych zrobiłęm kilkadziesiąt/
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Według mnie to są typowe "bliki" czyli odbicia silnego źródła światła świecącego prosto w obiektyw powstające na soczewkach obiektywu i listkach przysłony. Im bardziej złożony obiektyw tym więcej takich blików może powstać. Również im gorszej jakości i mniej powłok przeciwodblaskowych tym te bliki będą wyraźniejsze. Nie wiem, czy sprzedawca powinien informować o takich przypadłościach gdyż to jest cecha każdego obiektywu (no dobrze, prawie każdego). A dlaczego w innych aparatach tego nie zauważyłeś? Może soczewki były głębiej osadzone w obudowie i obudowa obiektywu spełniała rolę osłony przeciwsłonecznej? Może inaczej otwierała się przysłona, innej konstrukcji był obiektyw albo lepsze powłoki przeciwodblaskowe.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Witaj, przykro mi to stwierdzić ale tak jak napisał Piotruso to są normalne bliki, Ci ludzie z dużym doświadczeniem najwidoczniej za wiele go nie mają, miałem setki zdjęć z blikami używając obiektywów wartych 3-4 razy tyle co Twój aparat taka jest niestety przypadłość optyki...W każdym razie życze pozytywnego zakończenia sprawy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Z tego co mówicie niepotrzebnie wysłalem aparat do serwisu,mam nadzieje że nie wróci tylko w gorszym stanie.A może wypowiedzieliby się ludzie którzy mają ten aparat?Czy we wszystkich tych modelach tak jest? a może we wszystkich modelach sony tak jest?Ja na wszelki wypadek zapodam te zdjęcia na wszystkich forach fotograficznych i zobacze komentarze.Jeżeli to jest norma nie tylko w sony to nie będzie to antyreklamą.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Wiesz, każdy obiektyw na swój sposób robi bliki i flary dla przykładu rx100mk3 zrobiłem takie zdjęcie (zrobiłem kilkadziesiąt i na każdym w mniejszym lub większym stopniu miałem taki efekt jak na załączonym obrazku)
Tak więc widzisz nawet w topowych modelach nie da się tego uniknąć...i nie dotyczy to tylko Sony tylko każdego obiektywu każdej firmy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
pawelszymanski6 napisal:
Tak więc widzisz nawet w topowych modelach nie da się tego uniknąć...i nie dotyczy to tylko Sony tylko każdego obiektywu każdej firmy.
A to nieprawda akurat poniżej fotki wykonane moim poprzednim aparatem canonem sx 130is.
Zdjęcia w pełnym słońcu jeśli są jakieś bliki to minimalne.Normalne promienie słoneczne.Żadnych czerwonych plam jak w sony.
Na twojej fotce też nie ma takich plam jak u mnie.Bliki do zaakceptowania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Czerwone bliki są wynikiem takiego, a nie innego układu soczewek w obiektywie.
To dość charakterystyczne dla konstukcji o dużej krotności zooma. Wspomniany sx 130is ma dużo mniejszy zoom co wiąże się z inną konstrukcją optyczną i charakterystyką blików.
Bliki są zjawiskiem normalnym i jeśli chcemy ich uniknąć należy nie kierować obiektywu w stronę silnego światła (lub delikiatnie zmienić kąt obiektywu względem źródła światła). Można też użyć innej wartości zooma gdż zjawisko nie występuje zawsze, tylko w określonych warunkach. Czasem pomaga także przesłonięcie źródła światła dłonią.
Miałem HX20, HX30, HX50 i każdy z nich blikował w bardzo podobny sposób.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Też nie zgodzę się z tym dlatego,że te czerwone plamy występują też bez użycia zooma.I wcale nie trzeba kierować obiektywu w stronę silnego światła bo zachodzące Słońce przy już prawie ciemnym otoczeniu takim nie jest.Nawet przy najciemniejszym ustawieniu aparatu takowe występują.Poza tym różne bliki najczęściej kolorowe widziałem w rożnych aparatach ale nigdy tak duże i tak czerwone.
Oczywiście aparat ma też swoje zalety ale ja lubię fotografować zachodzące Słońce i w canonie nawet przy zoomie 12 opt.+ 4 cyfrowym nigdy żadnych blików nie było nawet w południowym słońcu a co dopiero w zachodzącym.A co bedzie na wakacjach ,każde odbicie od wody czy promień słońca i fotka do wyrzucenia.Sony powinno to poprawić a mi zwrócić pieniądze albo wymienić aparat.
Konkludując jeśli bym wiedział że takie plamy to standard w sony to nigdy bym tego aparatu nie kupił.
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »