- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Dzień dobry,
mam pytanie odnośnie elektronicznej przedniej kurtyny w Sony A7III do czego się przydaje bo cos mi się wydaje , że więcej przemawia na NIE
"WAŻNE: W poniższych sytuacjach funkcję elektronicznej przedniej kurtyny migawki należy ustawić na OFF [WYŁ.].
- Podczas fotografowania z użyciem krótkich czasów naświetlania i obiektywu o dużej średnicy (otworze)
W przypadku fotografowania z użyciem funkcji elektronicznej przedniej kurtyny migawki ustawionej na ON [WŁ.], w zależności od obiektu lub warunków fotografowania, w nieostrym obszarze może wystąpić rozmycie światła (efekt zjawy). W takich
przypadkach należy ustawić tę funkcję na Off [Wył.]. - Podczas fotografowania z użyciem krótkich czasów naświetlania
W przypadku fotografowania z użyciem funkcji elektronicznej przedniej kurtyny migawki ustawionej na ON [WŁ.], w zależności od obiektu lub warunków fotografowania, jasność obrazu może być nierównomierna. - Podczas fotografowania z użyciem obiektywu innego producenta
W przypadku stosowania obiektywu innego producenta (w tym obiektywów Minolta/Konica-Minolta) funkcję tę należy ustawić na Off [Wył.]. Jeśli funkcja ta zostanie ustawiona na On [Wł.], prawidłowa ekspozycja może nie
zostać ustawiona lub jasność obrazu będzie nierównomierna."
Rozwiązane! Idź do rozwiązania.
Zaakceptowane rozwiązania
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
elektronicznej przedniej kurtyny używa się wtedy kiedy zależy nam na jak najszybszym czasie wyzwolenia migawki
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
elektroniczna migawka jest bezgłośna więc przydaje się w momentach kiedy potrzebne jest zachowanie ciszy. np robiąc zdjęcia w filharmonii, teatrze albo w kościele.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
tak tylko ja pytam o funkcja elektronicznej przedniej kurtyny migawki a nie o cichą migawkę , mogłem to dopisać w poście
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Mniejsze zużycie migawki mechanicznej. Coś mi świta w głowie że jeszcze do czegoś była przydatna ta funkcja. Jak sobie przypomnę to dopiszę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Ustawienia SonyA7III zakładka 2 poz.4/9 i tam jako pierwsza pozycja jest Ciche fotografowanie a ja chciałem dopytać o pozycję El.pierw.kurt.mig - funkcja elektronicznej przedniej kurtyny migawki
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj