Podziel się wrażeniami!
Jak w temacie, SSS włączone, aparat nieruchomo a ta łapka cały czas miga. Pomaga tylko i wyłącznie otwarcie lampy błyskowej. Mało tego, w instrukcji jest napisane, że wskaźnik ten nie jest wyświetlany w trybach M/S/P a mi miga na P. Przestaje dopiero jak zmienie czas i przyslone (pokrece pokretlem) lub wcisne spust migawki do polowy. Jakiś problem jest?
A dla danej ekspozycji, jaki masz czas migawki dobrany?
Azazel napisał(a):
A dla danej ekspozycji, jaki masz czas migawki dobrany?
LOT napisał(a):
czas 1/10
acinloop napisał(a):
LOT napisał(a):
czas 1/10
W takim razie nie dziwne że miga... Próbowałeś zwiększyć iso?
Wiec właśnie
W moim Fuji jest coś takiego, że przy czasach dłuższych niż bodajże 1/40s. też wyświetla mi się taka "drgająca łapka" która ma mnie informować że przy tym czasie robiąc zdjęcie ręki mogę go "nie utrzymać"/zrobić poruszone.
"Alf" tak dobrze nie znam, ale może wyświetlająca Ci się ikona ma również być jedynie dodatkową informacją/ostrzeżeniem o dłuższym czasie naświetlania żebyś to wziął pod uwagę i świadomie robił zdjęcie I jest to jak najbardziej normalne, a nie świadczy o jakimś błędzie/usterkach;)
Podniesienie lampy/zmiana przysłony na większą dziurę/zwiększenie ISO powodują zmianę czasu migawki skoro jesteś w trybach półautomatycznych, skracają ten czas, dlatego znika "rączka"
Nie wiem czy coś pomogłem, ale i tak pozdrawiam!
LOT to co opisujesz to normalna reakcja aparatu na ciemne miejsca i brak światła a nie problem ze sprzętem.
Azazel wszystko wyjaśnił
To dobrze, bo już myślałem, że coś jest nie tak.
Azazel bardzo dziękuję za wyjaśnienie
Rozwiązaniem Twojego problemu może być jasny obiektyw lub zewnętrzna lampa błyskowa; jeśli robisz zdjęcia w ciemnych pomieszczeniach.
...tak czy inaczej, właśnie kupiłem RX1Rm2, ta łapka miga wkurzając mnie.
Dlaczego nie mogę tego wyłączyć? Tego typu aparat kupują ludzie którzy już "trochę" znają się na sztuce...
...myślę że po 5 latach od premiery można by podreperować istniejące błędy....wciąż króluje wersja 1.0!
szkoda!