- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
SuperSteadyShot
...jest on/off...
Doskonale znamy jego role w aparacie,jakkolwiek skoro zamontowali wylacznik to opcja off musi chyba przynosic pewne profity w niektorych okolicznosciach....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Off używam na komary
A poważnie to przy zdjęciach nocnych ...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Monty napisał(a):
...jest on/off...
Doskonale znamy jego role w aparacie,jakkolwiek skoro zamontowali wylacznik to opcja off musi chyba przynosic pewne profity w niektorych okolicznosciach....
W http://www.sony.pl/res/images/image/01/1189437936301.gif330/380, nie ma tego przełącznika
SSS wyłączamy w czasie fotografowania ze statywu. Niektórzy (ja nie) również w czasie panoramowania. Przy fotografiach z krótkimi czasami też można użyć off-a
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Co zyskujemy poprzez wylaczenie SSS przy nocnych zdjeciach ze statywu?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Włączony układ stabilizacji drgań w aparacie umieszczonym na statywie powoduje rozmycie obrazu na matrycy, takie jakie jest efektem drgań aparatu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Bertone napisał(a):
Włączony układ stabilizacji drgań w aparacie umieszczonym na statywie powoduje rozmycie obrazu na matrycy, takie jakie jest efektem drgań aparatu
Użuł bym raczej sformułowania "może powodować". Teoretycznie, nie ma drgań - nie ma kontrruchów matrycy, ale jednak, mimo, że nie ma co kompensować, mechanizm może wykonywać pewne mikroruchy. Dlatego zaleca się - nie jest to imperatyw - wyłączyć stabilizację.
Zdarzało mi się robić zdjęcia ze statywu (długi czas) i nie wyłączyć matrycy. Nie zauważyłem "rozmazania", ale nie robiłem też, dużych powiększeń.
fotoamator
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
Za Tadkiem.
A jest jeszcze coś - mimo używania statywu przy szybkich czasach migawki może dość do delikatnych wibracji całego body.