Podziel się wrażeniami!
Witam, jestem uzytkownikiem sony alpha 300 z dwoma obiektywami sony: dt 18-70 i dt 55-200. Chcę kupić jakiś jasny stałoogniskowy obiektyw, poprzeglądałam troche testów i opini i nie wiem co wybrac...
sony 50 mm f1.4
sony 28 mm f2.8
sigma 50 mm f1.4 EX DG HSM
z góry dziękuję za pomoc
a do czego to ma być ?? Jeśli ma być szerokokątny to im mniej mm tym lepiej ale zastanowiłbym się nad czymś jaśniejszym np. to
natomiast 50'ki dobre będą dobre jako portretówki bo po przeliczeniu dają te 75mm (jeżeli dobrze pamiętam soniacze mają przelicznik 1,5? )
kup 50tkę
o 28mm to ani szeroko, ani standardowo
zaś 50tka daje duże pole do popisu
było to moje pierwsze szkiełko po kicie - i tak już dwa lata z nim chodzę
no tak jak się ma kasę to można i kupić Sony 20mm/f 2.8
Na początek kup sobie 50-kę Sonego bo motor Sigmie przy tak krótkiej ogniskowej to chyba raczej zbędny.
Dziękuję za pomoc, jednak chyba zostanie na 50 mm i sony a sony 20mm niestety juz za drogi
Sam mam sonego 50mm 1.4 i szczerze polecam ten obiektyw.
do czego moze sie przdac jeszcze 50mm w body z matryca apsc? napewno bedzie ok do portretow.
i jak to jest z tak jasnym szklem. czy przy maksymalnym otwarciu przeslony glebia ostrosci nie jest za MALA?
pytam bo nie mialem takiego obiektywu nawet w rękach.
Będzie, ale zawsze możesz przymknąć. A w drugie mańkie kita nie rozjaśnisz.
jedni lubią tak płytkie GO, inni wolą bardzo duże GO
można ładnie wykorzystać takie małe Go - no i przede wszystkim : jasne szkło warto mieć
co do wykorzystania tego szkła - uniwersalna stałeczka, z predyspozycjami portretówki (od pasa w górę)