Podziel się wrażeniami!
Witam Kolegów.
Zauważyłem ostatnio , że mój obiektyw nie jest identyfikowany przez aparat . Posiadam A350. Na Exifie nie ma rodzaju obiektywu. Przejrzałem wszystkie fotki nim zrobione i tak jest d początku .Każdy inny jaki posiadam jest rozpoznawany. Czy to Zais czy Sigma. W przypadku Sigmy jest to nowy model i właśnie z tego powodu zadzwoniłem do serwisu Sony. Po opisaniu problemu serwisant stwierdził , że to nie jest wada. Fakt . Zdjęcia wykonane tym szkłem są poprawne, nie mam kłopotów. Podobno nie jest wpisany w coś tam i nie jest identyfikowany. Nie jest to nowy wyrób Sonego , ma już parę lat od premiery. Sigma jest tegoroczna i jest rozpoznawana. Dziwne. Czy firma Sony robi wyrób, który później aparat Sony nie rozpoznaje? Czy może któryś z szanownych Kolegów ma taki obiektyw i podpinał go pod A350 . Czy był on później rozpoznawany i opisany w exifie? Co ciekawe ogniskową rozpoznaje i zapisuje.
Dziękuję za odpowiedź. Czysta ciekawość , bo nie przeszkadza mi to bardzo.
Jan
Jeżeli będzie to dla Ciebie pocieszeniem mi żadnego z obiektywów nie rozpoznaje ... A szczerze mówiąc nie wiedziałem że może rozpoznawać
janvideo24 napisał(a):
Na Exifie nie ma rodzaju obiektywu.
To znaczy powinno być coś takiego w Exifie jak jakim obiektywem jest robiona fotka?
Witam. Dziękuję za odpowiedzi.
Wszystkie fotki mam w Raw-ach. Nigdzie nie ma typu obiektywu. Wszędzie ,,nieznany,,.
Zais 16-80 - Sigma 35 są rozpoznawane , to samo ze starym kitem 18-70. W przypadku tego kilka zdjęć też ma brak identyfikacji obiektywu , ą to jednak przypadki kiedy miałem już kiedyś opisywany problem z nierozpoznawaniem obiektywu przez body. Po wczytaniu ustawień fabrycznych i wyłączeniu i włączeniu aparatu wszystko jest ok. Mam też kilka fotek z testu innej Sigmy i Zaisa 24-70 . Też są rozpoznane. Na wszystkich exifach są prrawidłowe odczyty parametró nastawień i inne. Jedynie typ obiektywu pozostaje nierozpoznany w przypadku 70-300 ssm . Na sto zdjęć tym obiektywem trafia się jedno złe, czasem mniej. Obiektyw więc pracuje dobrze, nie mam do niego uwag. Ciekawa sprawa.
Jan
rzeczywiście w JPGach nie ma informacji o obiektywie, ale w IDC we własnościach RAWu mam wyraźnie:
Lens name: 70-300mm F4.5-5.6 G SSM
Dzwoniłem ci ja do serwisu a juści. Jedyny serwis optyki Sonego w Warszawie jest na Żelaznej. Serwisant twierdzi , że to nie jest wada. Nic nie naprawi i tyle. Jak pisałem nie orzeszkadza mi to w fotografowaniu, jednak jest dziwne. Dzięki Gnembonku. Jak widać G-enek nie chce ze mną gadać. :smileyevil:
Jan
Spytaj się Rafikiego, bo pojawia się na tym forum, czy według niego też nie jest to wada? Tego typu oznaki są często oznaką poważnych spraw. Jak obiektyw się nie przedstawia, to może na przykład nie działać korekcja BF FF przy a900 (bo nie ma jak identyfikować obiektywu), może nie działać dobrze SSS (może łączy się to również ze złym kodowaniem ogniskowej), może też świadczyć o źle wgranym firmwarze, co może się kiedyś objawić, że obiektyw przestanie pracować.
Jak dla mnie sprawa jest dużo bardziej poważna, niż na przykład sklejona przysłona, bo tam przynajmniej wiadomo co jest przyczyną. Poza tym identyfikacja obiektywu jest jedną z jego funkcjonalności. Co by było jakby AF nie działał? Serwisant powiedziałby, że to nie jest wada? To też jest przecież jakaś "funkcja".