anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

SAL-50F14

profile.country.pl_PL.title
Filipski-----
Początkujący

SAL-50F14

Jak widzę to jedyny amatorski, standartowy, stały obiektyw Sony, przy okazji jasny i nie całkiem tani.Konkurenci C i N mają nieco ciemniejsze wersje budżetowe, a tu już bez tysiączka się nie obejdzie...
Do jakich zastosowań Waszym zdaniem najlepiej nadaje się obiektyw z taką ogniskową?
Przez wiele lat posiadałem kitowego, stałego Heliosa kupionego z Zenitem i wyrobiłem sobie o nim zdanie : "obiektyw do wszystkiego i do niczego".Z czasem w moim zestawie pojawił się szeokokątny (mocno powiedziane : ogniskowa -37 mm) MIR, portretowy Jupiter z ogniskową 135 mm, a poczciwy Helios ani do portretów, ani do pomieszczeń się nie nadawał, więc przeszedł do rezerwy, z której już nigdy nie powrócił.
Teraz zainteresował mnie SAL-50F14 niejako z urzędu, bo to w zestawie Sonego jedyny amatorski jasny obiektyw, ale czy ma jakieś inne zalety?

31 ODPOW. 31
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

50/1.4 to nie jest amatorskie szkło jak je określasz....światło 1.4 to zawsze wyższa półka i tak jest w tym przypadku - niczym nie ustępuje konkurencyjnym 50/1.4 ;)

A sama 50-tka - na APS-C ma kąt widzenia niezbyt uniwersalny (ostatnio znacznie bardziej wolę 35mm) niemniej naprawdę fajnie się sprawuje np. jako obiektyw do portretów od pasa w górę.

Ogólnie bardzo, bardzo przyjemne szkiełko - zdecydowanie warto je mieć. Kiedyś miałem wersje Minoltwską 50/1.7 i przez pewien czas nie odpinałem właściwie od body - zabierałem na spacery, fociłem siatkówkę, jeździło ze mną na plenery. Duża jasność pozwala na ciekawsze oddanie tła, na koncertach jest niezastąpiona. Jak dla mnie obowiązkowa pozycja w plecaku, choć sam akurat z pięćdziesiątek wybrałem 50/2.8 Macro, niemniej to światło 1.4 wciąż mi chodzi po głowie ;)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

ja również lubię to szkiełko (tzn. minolta 50mm 1.7)
ale prędzej czy później zakupię jaśniejszą wersję sony :D

Początkujący

tak jak lajam powiedzial od pasa w góre bardzo ladnie.

i nie mozesz go porownywac do heliosa bo w sonowych matrycach ten sam helios ma pozorna ogniskowa ponad 70mm wiec w twoich oczach bedzie jeszcze mniej przydatny. najlepszym wyjsciem jest kupienie na bazarze jakies 50mm na gwint m42 i przez adapter przetestowanie.
na poczatku SAL-50 wydawal mi sie wart mienia jak na moj skromy budżet, ale kiedy podpialem pentacona 50/1.8 to zobaczylem jak ta ogniskowa mi troche nie lezy. bo oprocz portretow ciezko mi bylo cos wymyslic:> wiec teraz mysle o czyms 'szerszym'

profile.country.en_GB.title
gnembon
Początkujący

jak nie wiesz w co zainwestować, to ja bym poczekał tak, ze 3 tygodnie, aż sytuacja się wyklaruje ;-). A co do pindziesiątki..... a, to nie powiem :tongue_winking:

Filipski-----
Początkujący

A co się może wyklarować?
Złotówka się raczej nie odbije za dużo, a ten obiektyw w mniejszym stopniu niż inne był podatny na tzw. promocje.
Jak to wygląda jak chodzi o kąt widzenia, to akurat łatwo jest stwierdzić ustawiając ogniskową w kicie na 50 i popstrykać jakiś czas nie zmieniając ogniskowej.
Jasne, że trochę się różni od Heliosa, ale nie tak dużo, bo on był 2/58.
Myślę o jasnym obiektywie na dziecięce zawody sportowe, gdzie występować będzie latorośl, no i ogólnie, żeby coś było na słabsze światło.Wielkiego wyboru nie ma, jedynie ta stara Minolta
Tu też miałbym pytanie ile to pomaga w praktyce.Nie używałem tak jasnego obiektywu, na oko wydaje mi się, że powinno dawać sporo.Jest to kilka działek przesłony "do przodu", więc w połączeniu z manewrami z ISO powinno być nieźle.
Pisałem, że obiektyw jest amatorski sugerując się ludzką ceną.
Z kolei jest właśnie na allegro Minolta 1,7/50 za 650 zł.Niby jest różnica w cenie, ale nie wiem, czy warto.
Bez gwarancji, ciemniejszy, jest też zawsze pewne ryzyko związane z zakupem czegoś czego się nie widzi.Może ktoś wie jak wypada pięćdziesiątka Sony na tle tej Minolty?

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Filipski napisał(a):

Tu też miałbym pytanie ile to pomaga w praktyce.Nie używałem tak jasnego obiektywu, na oko wydaje mi się, że powinno dawać sporo.J

jeśli focisz kitem, to poczujesz różnicę od razu !
poza tym to obiektyw stałogoniskowy - wymaga większego myślenia (nie ma zmiany ogniskowej - "zoom" masz w nogach ;) )
ale jest ostry, jasny i zdecydowanie szybszy od kita

Filipski napisał(a):

Z kolei jest właśnie na allegro Minolta 1,7/50 za 650 zł.Niby jest różnica w cenie, ale nie wiem, czy warto.
Bez gwarancji, ciemniejszy, jest też zawsze pewne ryzyko związane z zakupem czegoś czego się nie widzi.Może ktoś wie jak wypada pięćdziesiątka Sony na tle tej Minolty?

650 :shock:
szukaj taniej (450pln)

jeśli stać Cię na Sony 50 1.4 to zakup ten obiektyw.
Jest ostrzejszy, ciut jaśniejszy, ma "normalną" średnicę filtra (55mm) - dzięki czemu kupując np. filtr polaryzacyjny będziesz go mógł i na kicie i na 50tce używać....

Początkujący

Filipski napisał(a):

za 450zl widzialem w sklepie we wroclawiu. masz od reki i pewny bo nie ma problemu zebys sobie go w sklepie przymierzył. 650zl to duza przesada.

Filipski-----
Początkujący

No tak, ale ja jestem z Bydgoszczy i do Wrocławia mam ładny kawałek drogi. ;)
Dzięki, że mnie oświeciliście co do realnej wartości tego obiektywu.
Inna sprawa, że mam wrażenie, że dobra jak słyszałem sprzedaż alf bardzo zaszkodziła cenom obiektywów z drugiej ręki.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

normalne prawa rynku
zwiększył się popyt na nie ;)