Podziel się wrażeniami!
Witam Was serdecznie,
Przymierzałem się do zakupu aparatu sony nex-5, bo chciałem robić zdjęcia wnętrz. Jak się okazuje obiektyw 16mm tzw. "naleśnik" ma parę niedociągnięć i rzeczywista ogniskowa po przeliczeniu będzie miała 16mm x 1.5 = 24 mm. Kąt "widzenia" aparatu zatem będzie w okolicach 75 stopni: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... /3824.html" target="_blank
Potrzebuję Waszej opinii, bo zależy mi na dobrym obiektywie (nie koniecznie od sony, byle po zastosowaniu przejściówki pasował do korpusu nex'a) szerokokątnym. Nie może jednak to byc "fish-eye".
Zdjęcia są robione pod sprzedaż, więc jakość musi być zadowalająca.
Czy możecie mi polecić coś w tej kwestii?
Może inny aparat?
Pozdrawiam
Witaj
Raczej bliżej 80*.biotiq napisał(a):
Kąt "widzenia" aparatu zatem będzie w okolicach 75 stopni:
Martyca to nie jest TELEKONWERTER!
Przy założeniu obiektywu 16mm zmienia się kąt widzenia obiektywu, a nie ogniskowa!
Do fotografowania wnętrz wcale nie potrzeba tak szerokich kątów.
Jeśli chcesz się w to bawić za pieniądze to najlepszy zestaw to będzie A850/900 + Zeiss 16-35/2.8, ewentualnie manualny Samyang 14/2.8
Do każdego aparatu z matrycą APS-C (w tym NEX) można zapiąć choćby Sigmę 10-20 czy Sony 11-18 (do Nexa oczywiście przez przejściówkę). Tadeusz szybszy
Wybór należy do Ciebie
Pozdrawiam,
SAL-1118 Sigma 10-20? Do tego przejściówka LA1 lub nowsza LA2 i NEX, lub któraś z obecnych alf.
Edit
Szybcy jesteście
Generalnie nie chcę wydać za obiektyw szerokokątny więcej niż 1000zł, bo nie będę używał go profesjonalnie itd.
Przeglądałem zdjęcia nex'a 5 i porównywałem z olympusem pen e-pl1. Moim skromnym zdaniem olek wygrał. Tylko teraz nie wiem, czy jest to kwestia obiektywu, czy samego aparatu. Słyszałem jednak, że e-pl1 ma nie ma szybkiego AF.
biotiq napisał(a):
Generalnie nie chcę wydać za obiektyw szerokokątny więcej niż 1000zł, bo nie będę używał go profesjonalnie itd.
Przeglądałem zdjęcia nex'a 5 i porównywałem z olympusem pen e-pl1. Moim skromnym zdaniem olek wygrał. Tylko teraz nie wiem, czy jest to kwestia obiektywu, czy samego aparatu. Słyszałem jednak, że e-pl1 ma nie ma szybkiego AF.