Podziel się wrażeniami!
Witam. Szukam do systemu alpha obiektywu dajacego ladny bokeh. Wiem, to jest dosyc szerokie pojecie i kazdy bedzie mial troskze inna opinie, ale chcialbym uslyszec co mi polecanie. Moze byc cos starszego manualnego, ew. podepne adapter. Milo by bylo jakby ktos mowiacy o bokehu obiektywu, dal linka do jakiegos zdjecia z probka. Sam teraz przymierzam sie do kupna sony 50 F1.4 i myslalem jeszcze o czyms wlasnie ze starszych szkiel, bo cos mi sie o uszy obilo, ze niektore manulane szkielka sa dosyc ciekawe. Z gory dzieki za odpowiedzi.
Sqarpi napisał(a):
Nad minolta sie zastanawialem, ale jesli juz to 1.7 a nie 1.4, bo slyszalem ze bardziej udana. A co do sonego to hcyba lykne tego 1.4. Siedzie teraz w UK i mam pytanie, na ktore sprzedawca nie potrafil mi za bardzo odpowiedziec. W sumie jestem prawie pewny, ze odpowiedz powinna byc pozytywna, ale dla pewnosci: czy obiektyw zakupiony w UK, moge oddac do regulacji i serwisu w polsce? (w koncu gwarancja UE). Dzieki wielkie. W sumie ten zeiss jest w moim zasigu cenowym. Zaraz poszukam testow i opinii.#
EDIT:
Jesli ma ktos do zaproponowania cos dobrego do portretow to tez chetnie poslucham. Cena maks 1800zl, moze byc stalka powiedzmy w przedziale 85-115. Narazie zestaw do kupienia na styczen to sony af50/1.4, maf70210/4 i lampka sonego 48.
Dzieki wszystkim za pomoc.
yLajam napisał(a):
Arkady78 napisał(a):
Tanim rozwiazaniem byłby Zeiss pod M42 jest tani, oraz minolty 50-tka..
O jakim zeissie na m42 mówisz, że tani? Bo wersja 50/1.4 to nie jest taka tania http://www.allegro.pl/item508983475_zei ... butor.html" target="_blank
Jeśli ma być do portretu, jasny, ładny bokeh i zaczynacie mówić o M42 to może Jupiter 9. Z niego wychodzą całkowicie okrągłe kółka ze względu na rodzaj przysłony a można go wyrwać poniżej 2 stówek w dobrym stanie
Jesli chodzi o bokeh to przy jupiterze jestes zachwycony! Plastyka jak dla mnie piekna! Szukam teraz jak w tym obiektywie ma sie ostrosc? Z tego co widze po opiniach i zdejciach nie jest zle. Z tego co widze, to nie tak latwo ten obiektyw nabyc.
Bo z nimi jest tak że przez tydzień, dwa nie ma nic a potem jest wysyp pięciu sztuk. Myślę że co do jakości to jak zwykle zależy od egzemplarza. W przypadku wszystkich sovieckich szkieł był spory rozrzut jakościowy niestety, to się tyczy heliosów, industarów , jupiterów i innych. Można trafić industara do makro którym się można pokaleczyć ale niestety trafia się jeden na dziesięć. A sovieckie szkła nie są najgorsze bo ponoć robione z piasku syberyjskiego o najwyższej czystości.
Jesli da sie trafic na taki co da sie nim pokaleczyc to zaryzykuje i lykne nawet pare sztuk, najwyzej pozniej bede sie meczyl z odspedaza, ale jak dla mnie warto za taka cene. Dojdzie do tego tylko przejsciowka z m42 z potwierdzeniem, co i tak daje niezla cene za calosc. A co do lampy to oczywisice sie tam pomylilem, chodzilo mi o 42 od sonego. Raczej nie jest mi potrzebna lampa powyzej 50, a chyba liczba przewodnia i brak trybu master w 42 to sa glowne roznice. Ktos dorzuci jeszcze jakies szklo (kwota maks 1800zl, dostepna ogniskowa kolo 85-115, moze byc stalka)?
Sqarpi napisał(a):
Ktos dorzuci jeszcze jakies szklo (kwota maks 1800zl, dostepna ogniskowa kolo 85-115, moze byc stalka)?
Adapter m42 na minolta juz zamowiony, tak samo jak jupiter9. Pod koniec tygodnia bedzie sony 50/1.4 oraz lampka. Postaram sie pokazac jakies zdjecia jak bede mial czas. Porpozycje innych obiektywow, teraz powiedzmy na m42?
Z 50-tek może być jeszcze Helios z ostatnich partii czyli 44M7 podobno zacne szkiełko. A jeśli chodzi o tele to polecam Sonara 200/2,8 dosyć rzadkie ale bywa na allegro w granicach 750 zeta. Trochę ciężkawe bo 1200g ale to naprawdę dobre szkło wiem bo mam i używam
Zapomniałem! Jeszcze Takumary z serii SMC to też wyższa pólka szkieł.