Podziel się wrażeniami!
Witam
Czy obiektyw Minolta AF 50mm F 1.7 to dobry obiektyw?Czy lepiej kupić Sony AF 50 mm F 1.4 który jest jak wiadomo droższy i ma lepsze światło?
tak ma to wyglądać
i chodzi o najnormalniejsze AA
ale tymi 'bateryjkami' nie muszą koniecznie być baterie - grunt, żeby wszystkie elmenty miały ten sam kształt i rozmiar
a minolta ma dobry AF i czy trzy różnica o 3 działki przysłony to duża różnica?
Tadeuszu, czyli między f/1.4 a f/2.8 jest dwie działki a nie trzy (tak samo 2.8 i 5.6)
generalnie wzór jest prościutku
różnica w działkach przysłony = log2((fi^2)/(fii^2))
w przypadku na przykład 2.8 i 5.6 mamy log2(2.8^2/5.6^2)=log2(8/32)=(-2), bo o dwie działki ciemniej)
gnembon napisał(a):
Tadeuszu, czyli między f/1.4 a f/2.8 jest dwie działki a nie trzy (tak samo 2.8 i 5.6)
gnembon napisał(a):
...
w przypadku na przykład 2.8 i 5.6 mamy log2(2.8^2/5.6^2)=log2(8/32)=(-2), bo o dwie działki ciemniej)...
jznan napisał(a):
gnembon napisał(a):
...
w przypadku na przykład 2.8 i 5.6 mamy log2(2.8^2/5.6^2)=log2(8/32)=(-2), bo o dwie działki ciemniej)...
To ja podam wzór dla "humanistów"
Dla kolejnych wartości przysłon np. a, b, c ... mamy zależność:
c=2 x a
czyli wartość kolejnej przysłony jest dwukrotnością o jeden niższej.
to że między 2.8 i 5.6 jest dwie działki tylko dlatego, że 5.6/2.8=2 to jest takie samo nieporozumienie jak jezeli 2+2=4 to 2*2= również 4. Jedyne wyjście, to zrozumieć o co w tym wzorze chodzi (ścisła opcja) lub nauczyć się liczb na pamięć (humanistyczna).
gnembon napisał(a):
to że między 2.8 i 5.6 jest dwie działki tylko dlatego, że 5.6/2.8=2 to jest takie samo nieporozumienie jak jezeli 2+2=4 to 2*2= również 4. Jedyne wyjście, to zrozumieć o co w tym wzorze chodzi (ścisła opcja) lub nauczyć się liczb na pamięć (humanistyczna).
pytanie mam .
kupiłem sobie Maf 50 f1,7, i wydawało się wszystko ok , po kilku dniach trafiłem na tabelkę do BF i FF , przetestowałem wszystkie obiektywy, (kilkukrotnie , )
Na kicie 18-55 i Maf28-100 , jest ok,natomiast na Maf 50 jest chyba FF, (ostrość jest nieznacznie przed punktem ostrzenia ), na najbliższym(możliwym) ostrzeniu, jest przesunięcie o ok 5-10mm,
Pytanie. czy to jest jakiś większy problem,? Czy na większej odległości (np 10m), przesunięcie będzie większe,? Czy można to jakoś podregulować (samodzielnie),?