anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Vista Ultimate 64bit - instaler na Vaio VGN-AR51SU

MoldCAD
Początkujący

Vista Ultimate 64bit - instaler na Vaio VGN-AR51SU

Kochani,

Publikowałem dotychczas na forum anglojęzycznym, ale mój najnowszy problem ( http://club.vaio.sony.pl/clubvaio/pl/pl/forum/viewthread?thread=69036) pozostał bez odpowiedzi.

Czy ktoś z szanownych Rodaków zechciałby mi w tym pomóc? Podsumuję mój problem (krótko) po polsku:

Przeszedłem ostatnio 3 poważne operacje kręgosłupa szyjnego, więc łatwo się domyśleć że moja sytuacja finansowa nie jest łatwa. Mimo to - mając nadzieję na rychły powrót do działalności zarobkowej - wyszarpałem ostatnie oszczędności aby zwiększyć RAM mojego Vaio VGN-AR51SU z 2 do 4 GB. Moje aplikacje po prostu tego wymagają, ale oczywiście będą mogły skorzystać dopiero po zainstalowaniu 64-bitowego OS.

Mój Vaio ma prekonfigurowaą Vistę Ultimate 32bit. Rozmawiałem z Microsoftem, i z punktu widzenia legalności ich licencji, nie widzą problemu z upgradem z 32 do 64bit ("bit version upgrade"), przy czym powienien działać ten sam Product Key.

Niestety - po zainstalowaniu Visty Ultimate 64bit z mojego nośnika "box", nie przyjmuje on klucza OEM nabytego wraz z moim Vaio. Microsoft twierdzi, że to wyłącznie problem techniczny (instaler OEM Sony), i że Sony ma obowiązek mi w tym pomóc...

Ale niestety - Sony twierdzi, że "ich" (?!!!) OEM Vista Ultimate jest licencjonowana tylko na tę wersję bitową, z jaką zakupiona została wraz z laptopem (czyli 32bit).

Ponieważ legalność stosowania innej "wersji bitowej" systemu Vista Ultimate została potwierdzona przez Microsoft, zwracam się do Was z gorącą prośbą:

- czy Ktoś nie udostepniłby mi instalera Vista Ultimate 64bit na Sony Vaio (w formie DVD, albo linku do FTP)?
Byłbym ogromnie zobowiązany, bo inaczej mój niemały wydatek na 4 GB RAMu pójdzie na marne...

Miało byc krótko - przepraszam, i liczę na pomoc

Piotr

1 ODPOWIEDŹ 1
profile.country.pl_PL.title
michal3411
Początkujący

Ja miałem podobny problem .

"" ... Ale niestety - Sony twierdzi, że "ich" (?!!!) OEM Vista Ultimate jest licencjonowana tylko na tę wersję bitową, z jaką zakupiona została wraz z laptopem (czyli 32bit)... ""

Sony kupiło licencję na taki a nie inny system upgrade owszem jest możliwy w niektórych przypadkach NIE WE WSZYSTKICH , upgrade do 64 bit jeśli chcesz to we własnym zakresie. Natomiast wystąpią inne problemy.

Obsługa sterowników 32-bitowych:
32-bitowe wersje systemu Windows Vista obsługują 32-bitowe sterowniki zaprojektowane dla systemu Windows Vista.64-bitowe wersje systemu Windows Vista nie obsługują 32-bitowych sterowników urządzeń.
Jak system czegoś nie rozpozna we własnym zakresie to te urządzenia przestaną działać właściwie , albo wogóle przestaną .
Chodzi o to że opracowano sterowniki urządzeń TYLKO dla systemu 32 BIT czyli z takim jakim kupiłeś komputer na nie tak samo obowiązuje licencja ( osobna ).

"" ... - czy Ktoś nie udostępniłby mi instalatora Vista Ultimate 64bit na Sony Vaio ...""
Zadzwoń na infolinię i spytaj się czy takowa na twój typ / model komputera istnieje , bo się okaże że nie .