anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

vaio vgn-fz21m, problem z recovery cd

profile.country.pl_PL.title
puotka
Początkujący

vaio vgn-fz21m, problem z recovery cd

Witam,

potrzebuje pomocy w sprawie odzyskania systemu. To znaczy wydaję mi się że wiem jaki jest problem. Mianowicie system nie pracował poprawnie i postanowiłam zrobić 'Complete System Restore' przy użyciu płyt recovery (które utworzyłam od razu po kupieniu laptopa) i vaio recovery center. Wszystko było fajnie do momentu gdy przy 17% wywaliło mi błędy i proces się przerwał. W związku z tym zostałam bez partycji recovery i bez systemu (bo z tego co wiem CompleteSystemRestore różnież tworzy partycje recovery od nowa). Okazało się, że klika plików na jednej płycie jest uszkodzonych i żadne narzędzia tej płyty naprawić nie chcą. Moje pytanie zatem, czy jest możliwość uzyskania tych płyt od Sony, jeśli tak to czy ktoś wie ile to może kosztować (próbowałam kontaktować się z sony, oczywiście nie odpisują, nie odbierają tel)? Lub czy ktoś takowe płyty posiada i zechciałby się podzielić kopią?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

ps. laptop chodził na systemie vista home premium.

3 ODPOW. 3
michal3411
Początkujący

Płyty można kupić , cena za płyty to 50zł około + przesyłka , tylko zależy skąd ona będzie - model komputera który kupiłem nie był przeznaczony na rynek Polski .

Mnie wysyłali z Belgii za przelew międzynarodowy plus cena wyszło mi jakieś 280 zł .

Banki niestety zdzierają .

Kontaktować się z supportem to raczej telefonicznie , są godziny wyznaczone podczas których można dzwonić ale jak zajęte wszystko , to się czeka sam niejednokrotnie dzwoniłem .

A jeśli chcesz kopie , to musisz kogoś innego poprosić , ALE MUSISZ NAPISAĆ jeszcze napisać jaką masz regionalizację płyty głównej , jeśli już będzie ci ktoś chętny pomóc .

puotka
Początkujący

Dzięki za odpowiedź. Udało mi się w końcu dodzwonić i powiedzieli podobnie, że około 200 zł takie płytki...

Jeśli ktoś będzie chętny pomóc to szczegóły na priv. (A jak sprawdzić tą regionalizacje, bo aż tak to się na komputerach nie znam...?)

Póki co chyba się zdecyduje na instalacje czystej visty i wszystkich programow i sterowników, które się da ściągnąć ze stronki sonego... Ale płytek nadal poszukuje!

michal3411
Początkujący

No 200zł kosztować będzie wysyłka z płytami , koszt przelewu dowiesz  się jak zapłacisz w banku .

Jak sprawdzić regionalizacje , jeśli jesteś z komputerów noga to możesz się tego dowiedzieć na infolinii .

Jeśli wiesz jak wejść do BIOS-u to tam odczytasz numer seryjny płyty i w nawiasie będzie napisane : kraj , lub regionalizacja , dla przykładu - dane są tylko wymyślone :

346636-63354569(GB) - wielka brytania

235251-15463651(DE) - niemcy

652346-15463411(UC) - kanada

656536-36456452(US) - stany zjednoczone

itp ... .

Jak ktoś ci będzie chciał pomóc to tak samo będzie musiał znać swoją regionalizację .