anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

nieustanne zawieszanie

tomna
Początkujący

nieustanne zawieszanie

Witam,
mam problem z moim VAIO, który polega na tym, że od jakiegoś czasu zawiesza sie gdy używam internetu. Używam go do pracy, więc zależy mi na tym, żeby wszystko działało sprawnie. Wygląda to tak jakby program próbował wystartować, ale nic się nie dzieje i żaden przycisk na ekranie nie działa. Dostałam go miesiąc temu i nie wiem nic, dopiero się uczę . Może wiecie co może powodować ten problem.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

6 ODPOW. 6
jagpoljer
Początkujący

po pierwsze z jakiego łącza korzyystasz?, czy bezpośrednio czy masz łacze szerokopasmowe. Czy łaczysz sie przez kablówke czy przez modem np. expres card?. Jeżeli bezprzewodowo to z jakim operatorem masz umowe. To wszystko wazne bo moze problem jest w ustawieniach lub w profilu. To jest ważne bo moze nie dochodzi sygnał lub transfer jest zerowy. Ponadtto moze byc jeszcze dziezsięc innych przyczyn. Np. z ustawieniem samego komputera, lub problem z którys sterownikow. Sprawdź w opcjach czy kop. nie pracuje w trybie offline.

ArvindJuneja
Początkujący

po pierwsze z jakiego łącza korzyystasz?, czy bezpośrednio czy masz łacze szerokopasmowe. Czy łaczysz sie przez kablówke czy przez modem np. expres card?. Jeżeli bezprzewodowo to z jakim operatorem masz umowe. To wszystko wazne bo moze problem jest w ustawieniach lub w profilu. To jest ważne bo moze nie dochodzi sygnał lub transfer jest zerowy. 

koleżanka powiedziała że
- dostała laptopa
- komputer jej się wiesza podczas uruchamiania "internetu"

co za tym idzie to czy ma zasięg, czy korzysta z połączenia mobilnego, ethernetowego czy jeszcze jakiegoś innego nie ma najmniejszego znaczenia. Problem polega na tym że uruchomienie aplikacji powoduje zwis komputera :slight_smile:

@tomna napisz nam
- z jakeigo systemu korzystasz w swoim vaio
- z jakiej przeglądarki korzystasz (jak przegladasz internet, co włączasz, co to za program ten który Ci się wiesza)

najlepiej by było żebyś po prostu spróbowała innego programu do przeglądania internetu.
np. jeśli najpierw miałaś Internet Explorer (takie niebieskie E) to teraz spróbuj Firefox (poproś kogoś żeby Ci dał na pendrive czy CD).

tomna
Początkujący

Hej,

Jestem totalnym nowicjuszem jeśli chodzi o komputery, ale myślę, że pytając o system masz na myśli Windows Vista.
Moja przeglądarka to Internet Explorer. Internet dostarcza mi operator(jestem w Anglii, więc nazwa operatora nic nie pomoże-chyba?) .
Mamy skrzynkę w domu i komputer mojego kolegi jest połączony kablem z tym czymś. Żeby kożystać z internetu muszę podłączyć kabel, na którego drugim końcu znajduje się antena, która wyłapuje "sygnał internetowy".

tomna
Początkujący

To znowu ja. Dodam tylko, że zawieszanie zdarza się praktycznie zawsze gdy korzystam z internetu, w trakcie przeglądania różnych stron, wysyłania maili. Może mój kolega "zabiera za dużo internetu"? Czy może to być spowodowane zbyt dużą ilością danych na dysku? Nie sądzę,żeby chodziło o brak zasięgu, bo gdy podłączam internet do naszego drugiego komputera ("normalnego", nie notebooka) to wszystko działa bez zarzutu.

ArvindJuneja
Początkujący

Jestem totalnym nowicjuszem jeśli chodzi o komputery, ale myślę, że pytając o system masz na myśli Windows Vista.

Tak Windows Vista to Twój system operacyjny (w skrócie OS, operation system)

Moja przeglądarka to Internet Explorer. Internet dostarcza mi operator(jestem w Anglii, więc nazwa operatora nic nie pomoże-chyba?) .

Zgadza się Internet Explorer to wbudowana przeglądarka (browser) w systemie Windows Vista (w tych starszych windowsach też). W takim wypadku proponuję Ci żebyś weszła na www.getfirefox.com i ściągnęła Mozilla Firefox. Zainstalowała i nigdy więcej nie włączała Internet Explorer. Bo brzmi to tak jakby powodował on zawieszanie się Twojego komputera.
Oczywiście ściągnąć będziesz musiała przy użyciu IE (w skrócie Internet Explorer) ale dobrze by było gdybyś nigdy więcej go nie włączała :slight_smile:

jeśli to nie podziała to daj znać!

Mamy skrzynkę w domu i komputer mojego kolegi jest połączony kablem z tym czymś. Żeby kożystać z internetu muszę podłączyć kabel, na którego drugim końcu znajduje się antena, która wyłapuje "sygnał internetowy".

Ta skrzynka to Router. Twój kolega podłącza się przez kabel (ethernet) a Ty korzystasz z bezprzewodowego połączenia WIFI (wireless fidelity, ale w anglii też mowią wifi ;]).

tomna
Początkujący

Zrobiłam tak jak pisałeś i wygląda na to, że wszystko wróciło do normy. Dziękuję !!! Bardzo !!! Pozdrawiam serdecznie.