anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Lajam - Sycylia_Wyspy Eolskie

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Lajam - Sycylia_Wyspy Eolskie

:c71 Witajcie :)

Na początek to co mam najlepszego czyli Lajamka :smileyredface:

896 ODPOW. 896
profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

Dziękuję Wam za odwiedziny i komentarze :)

:c37

Teraz trochę z tegorocznych wakacji na Sycylii.
Ekipa dla większości plenerowiczów znajoma:
Lajamka, KasiaMi (Czokapikowa), mat_czok vel Czokapik, JuniorX i ja.

Mam nadzieję, że wybaczycie zbytnie rozpisywanie się na temat wyprawy.

Relację z Sycylii zacznę od wystrzałowego (dosłownie) zdjęcia.

Wulkan Stromboli w archipelagu Wysp Eolskich.
Puszcza dymki co chwilę, a co pewien czas potrafi zaskoczyć dość pokaźnym wyrzutem lawy (na wysokość około 30-50m). Nam się udało trafić na kilka wystrzałów, co zrekompensowało dość kosztowną wycieczkę na tą wyspę i znacznie poprawiło humory. Największy problem, to to, że fotografowaliśmy z dużego jachtu, który się cały czas bujał. Do tego zaszło Słońce i z minuty na minutę kończyły się sensowne warunki oświetleniowe.

Ponieważ trzeba być w gotowości non stop, zrezygnowałem z zapisu RAW na rzecz JPG.
Oczywiście tracę sensowną kontrolę nad odszumianiem, ale serią JPG można dłużej "pociągnąć" kiedy zaczynało się coś dziać (czasami były to fałszywe alarmy).

Fociłem razem z Czokapikiem - on obserwował szczyt przez wizjer :c56 77 i 70-300 G i wydawał komendy gdy pojawiały się czerwone kropeczki co automatycznie oznaczało, że można oczekiwać wyrzutu lawy.

3 dni przed wykonaniem tego zdjęcia wulkan huknął tak, że z odległości 60 km było widać kulę ognia, a huk doszedł po pewnym czasie do naszych uszu i brzmiało to jak wystrzał z armaty. Lokalni mieszkańcy pozostali niewzruszeni. :slight_smile:

Wrażenie niesamowite. Nie da się tego opisać. Trzeba przeżyć.
Kiedyś chciałbym powtórzyć wyprawę, ale tym razem z noclegiem na Stromboli i wieczorno-nocną wyprawą z przewodnikiem na szczyt, skąd widać czynne bulgoczące kratery i skąd można śmiało fotografować ze statywem. Tutaj niewiele robiłem oprócz korekty poziomów i zmniejszenia zdjęcia, ale jak patrzę to jest do poprawki, tyle że dziś już nie dam rady bo muszę iść spać.

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

Lubię wulkany. Są zjawiskowe :D
Warunku faktycznie trudne. Z łajby to można jak jest fajna pogoda...bo jej ruch nie jest korzystny :c9
Fajny kadr. Szkoda RAWów, ale co tam :thumbsup:

martha.
Użytkownik

Stromboli, moje marzenie, już od kilku lat planuje (jak na razie z mizernym skutkiem niestety :cry: )

zazdraszczam możliwości uwiecznienia.

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

kris napisał(a):

Warunku faktycznie trudne. Z łajby to można jak jest fajna pogoda...bo jej ruch nie jest korzystny :c9
Fajny kadr. Szkoda RAWów, ale co tam :thumbsup:

Dzięki kris, no tak pogmerałem i da się to dość fajnie odszumić więc na pewno poprawkę dam z innym ujęciem.

Niestety tak naprawdę przy ładnej pogodzie nie ma tych efektownych czerwieni bo Słońce daje naprawdę mocno. W zasadzie pod tą ścianę wulkanu podpływa kilkanaście łódek podczas zachodu Słońca. Jak pisałem - żeby tam cyknąć na spokojnie, trzeba wykupić nocleg na wyspie.

martha napisał(a):

Stromboli, moje marzenie, już od kilku lat planuje (jak na razie z mizernym skutkiem niestety :cry: )

zazdraszczam możliwości uwiecznienia.

Gorąco polecam. I od razu podpowiedź - nie warto kupować wycieczek gdzieś wcześniej w biurze podróży. Najlepiej w Milazzo w lokalnym biurze przewoźnika/armatora i jeszcze się z nimi potargować.

Ogólnie ceny poza Milazzo oscylują w granicach 60EUR, natomiast w samym mieście już za 45 EUR. Nam się udało przy 5 osobach zbić do 40 EUR za osobę.

I tak jeszcze taka uwaga -do Milazzo (stamtąd odpływa większość statków) nie warto jechać swoim autem.
Raz - zasady ruchu - kto pierwszy ten lepszy, w zasadzie trzeba mieć oczy dookoła głowy. Mnóstwo ulic jednokierunkowych i jeżdżące pod prąd skutery.

Dwa - nie ma gdzie zaparkować. Większość parkingów na ulicy jest do 2 godzin max co zmusza do pozostawienia auta w "garażach" po 15 EUR za dzień.

Dobra, do wulkanów jeszcze wrócę bo Etna to też fantastyczny kąsek.
Na razie motylek :)

profile.country.pl_PL.title
Aniqa.
Poszukiwacz

Pięknie Ci motylek zapozował :c4
I wulkan efektownie wybuchający :)
Ciekawie opisujesz Waszą wyprawę,czekam na więcej zdjęć wulkanu :)

tobaszc53
Początkujący

wulkan robi wrażenie. niesamowite. :thumbsup:
motylek - super - wyleczył mnie z pomysłu publikacji tego rodzaju zdjęć :)

..shprot..
profile.country.PL.title
martha.
Użytkownik

shprot napisał(a):

motylek - super - wyleczył mnie z pomysłu publikacji tego rodzaju zdjęć

Hihihi właśnie miałam to samo napisać :smileyhappy:

Lajam napisał(a):

Raz - zasady ruchu - kto pierwszy ten lepszy, w zasadzie trzeba mieć oczy dookoła głowy. Mnóstwo ulic jednokierunkowych i jeżdżące pod prąd skutery.

to zupełnie tak, jak na Malcie 8-)
Wielkie dzięki za wskazówki.Mam nadzieję, że w przyszłym roku wkońcu mi się uda zrealizować marzenia.

Motylek świetny :c4

Starosta.
Początkujący

Wulkan dobrze skadrowany :)

Ale paź królowej super wyszedł :thumbsup:

Pozdrawia Starosta :grin:
pablo_duch
Początkujący

shprot napisał(a):

motylek - super - wyleczył mnie z pomysłu publikacji tego rodzaju zdjęć :)

hehehhehehehehehehee :smileyhappy: no i mnie tez uleczył
GENIALNY MOTYLEK :smileythumbsup:

profile.country.PL.title
akamel.
Doradca

O jaki piękny Paź Królowej, bo wulkan jak to wulkan, nie takie mi jadły z ręki(znaczy chyba o fiordach był ten kawał :c18 ). :slight_smile:
Pozdrawiam.