Podziel się wrażeniami!
Witam, po paromiesięcznym użytkowaniu tego kompakcika mam pytania, na które odpowiedź mnie nurtuje:
- mam na wyświetlaczu LCD u góry i mniej wyraźnie na dole widoczne drgające paski, jakby odległości między rzędem piskeli były tam nieco większe, czy to normalne?
- czy na zdjęciach na wyższych czułościach (ISO 800 i wyżej) w zupełnie ciemnych partiach obrazu widać u was dużą ilość białych malutkich punkcików, kreseczek, które nie świecą jak zwykłe hot piksele (choć może są nimi tylko programowo przytłumionymi), widać je dopiero przy dużym powiększeniu ale niepokoją swoim dość dużym nagromadzeniem?
- czy ktoś zna jakiś patent na zredukowanie odgłosu wiatru na filmach?
Witaj
Te punkciki w ciemnych partiach, szczególnie przy wyższych czułościach, to prawdopodobnie jest szum, który uwidacznia się głównie w niedoświetlonych partiach obrazu - na wydruku nie powinien być widoczny.
Wiatr - jedynie zewnętrzny mikrofon + futerko...
W wietrzna pogodę bywa ciężko. Jeśli masz wiatr z boku to czasem wystarczy tylko zasłonić lekko ręką mikrofon, ale jeśli masz wiatr z kierunku z którego nagrywasz dźwięk to tylko rozwiązanie Tadeusza coś tu pomoże.
a jest mikrofon zewnętrzny do tego aparatu?
Nie.
dobre
Zasadniczo, do kompaktów nie da się założyć mikrofonów zewnętrznych.
Raz - bo to kompakty, dwa - bo nie byłoby jak zamontować.