anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Sony a6400 - nie rozumiem wskazań ekspozycji

profile.country.PL.title
slawekks
Poszukiwacz

Sony a6400 - nie rozumiem wskazań ekspozycji

Tryb M, pomiar Wielopunktowy. Ustawiam czas i przysłonę tak aby ekspozycja była na 0EV (zdjęcie 1.jpg), wciskam spust migawki do połowy i w tym momencie wartość ekspozycji na wyświetlaczu zmienia się do -0,7EV (zdjęcie 2.jpg). Czy ktoś mi wyjaśni dlaczego tak się dzieje?

1.jpg1.jpg2.jpg2.jpg

12 ODPOW. 12
profile.country.PL.title
slawekks
Poszukiwacz

Dziękuję Ci za poświęcony czas 😁👍

Czy mógłby włączyć się do dyskusji ktoś, kto posiada model Sony a6400?

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

A tak w ogóle to czy zrobiłeś np. 5 zdjęć z tymi samymi ustawieniami i porownałeś je ze sobą? Czy są między nimi różnice w jasności? 

Zresztą tak szczerze to nie wiem dlaczego skupiasz się na trybie M...i osiągnięciu 0,0 na drabince ekspozycji. Tryb automatyczny/półautomatyczny zrobi w większości wypadków za Ciebie to samo, ale znacznie szybciej i...lepiej. Serio. 

Używanie trybu M tylko po to by ustawić wskazania światłomierza na 0,0,przy pomiarze wielopunktowym będzie zwykle obarczone błędem (pomiar jest wynikiem uśredniania więc ciężko o superdokładną powatarzalność). Weź też pod uwagę, że swiatłomierz „nie wie” co ma być poprawnie naświetlone i gdy ma

do czynienia ze sceną

o zmiennym oświetleniu czy dużej rozpiętości tonalnej jego wskazania (z takim pomiarem) mogą być za każdym razem różne. I jak widać, są. 

profile.country.PL.title
slawekks
Poszukiwacz

Odp. Lajam: "Weź też pod uwagę, że swiatłomierz „nie wie” co ma być poprawnie naświetlone..."

Zgadzam się z tym stwierdzeniem.

Ale, wracając do postawionego przeze mnie pytania: Pawelszymanski6 stwierdził, że na jego a 6300 takie rzeczy się nie dzieją. Więc może dotyczy to tylko modelu a6400? Też uważam, że wynik pomiaru ekspozycji Wielopunktowo powinien być średnią dla całego ekranu. U mnie tak nie jest bo gdy przesuwam na ekranie punkt ustawiania ostrości (bez zmiany kadru), zmienia się wskazanie pomiaru ekspozycji. Poza tym zmiana wskazań ekspozycji, po naciśnięciu spustu migawki do połowy ma miejsce, kiedy punkt ustawiania ostrości jest blisko źródła intensywnego światła. To działa również w drugą stronę, kiedy punkt ustawiania ostrości jest skierowany na ciemny fragment kadru. Wtedy wskazanie po naciśnięciu spustu migawki do połowy zmienia się na +.

Mam teorię: wartość pomiaru ekspozycji, po naciśnięciu przycisku migawki (w moim przypadku -0.7EV), podpowiada mi o jaką wartość, ta część kadru, która jest w cieniu, będzie niedoświetlona.

I na odwrót, kiedy punkt ustawiania ostrości jest skierowany na ciemny fragment kadru, wtedy wartość pomiaru ekspozycji po naciśnięciu spustu migawki do połowy, podpowiada mi o jaką wartość, ta część kadru, która jest w świetle, będzie prześwietlona.

Teorię swoją wysnułem na podstawie próby, która polegała na umieszczeniu punktu ustawiania ostrości na pograniczu jasnych i ciemnych obszarów kadru. Wtedy, po naciśnięciu spustu migawki do połowy, wartość pomiaru ekspozycji nie ulega zmianie.