Podziel się wrażeniami!
Tryb M, pomiar Wielopunktowy. Ustawiam czas i przysłonę tak aby ekspozycja była na 0EV (zdjęcie 1.jpg), wciskam spust migawki do połowy i w tym momencie wartość ekspozycji na wyświetlaczu zmienia się do -0,7EV (zdjęcie 2.jpg). Czy ktoś mi wyjaśni dlaczego tak się dzieje?
Cześć!
Musisz patrzeć na histogram. Ten nie jest jednak identyczny (Minimalne różnice) w obu zdjęciach, co przy pomiarze wielopunktowym może skutkować właśnie innymi wskazaniami światłomierza. Jak chcesz mieć lepszą kontrolę, użyj pomiaru punktowego.
Czy mógłby się jeszcze ktoś wypowiedzieć w tej sprawie?
Lajam ma rację. Jeśli chcesz mieć 100% kontroli, to użyj pomiaru punktowego, przy wielopunktowym aparat mierzy non stop oświetlenie i wystarczy, że się chmurka na niebie pojawi albo kadr się przesunie o milimetry i już inne wskazanie światłomierza będzie.
Bardzo dziękuję za zainteresowanie tematem, poświęcenie czasu i udzielenie odpowiedzi. Niestety, obie mnie nie satysfakcjonują. Już uzasadniam, dlaczego:
- przykładowe zdjęcia, które zamieściłem w treści mojego pytania robiłem w mieszkaniu, gdzie warunki oświetleniowe były raczej stałe
- aparat umieszczony na statywie
- punkt pomiaru niezmienny.
Gdyby wynik pomiaru ekspozycji po kolejnych naciśnięciach spustu migawki był inny, to zgodził bym się z wypowiedziami kolegów. Ale on jest taki sam (w tym przypadku -0.7EV), ile razy bym nie nacisnął spust migawki do połowy.
W związku z powyższym, odpowiedzi na moje pytanie, należy szukać gdzieś indziej
Witaj mylisz się co do tego, że warunki oświetleniowe w mieszkaniu są stabilne. Jedynie w pomieszczeniu gdzie nie ma okien można mówić o stabilnych warunkach oświetleniowych. Co do tego, że aparat był na statywie, to jednak kadry minimalnie się od siebie różnią, więc statyw albo jest mało stabilny albo aparat/głowica był słabo przykręcony.
Punkt, który widać na zdjęciu to nie jest punkt pomiarowy, tylko punkt w którym aparat ustawia ostrość... Masz włączony tryb pomiaru wielopunktowego a to oznacza, że pomiar jest robiony na całej matrycy... "Wielopunktowy:Obszar całkowity jest dzielony na wiele podobszarów, a odpowiednia ekspozycja dla całego ekranu jest ustalana na podstawie pomiaru oświetlenia w każdym z tych podobszarów (pomiar wielopunktowy)."tak czy siak jak wrócę do domu to sprawdzę na swoim aparacie jak to wygląda.
sprawdziłem u siebie, w łazience (brak okna) przy dobrze skręconym statywie i głowicy nic nie zmienia wciskanie spustu do połowy, w pokoju przy oknie przy mocniejszym naciśnięciu na aparat (przy kiepskich statywach nie trzeba wiele wysiłku mój trochę waży) zmienia się ekspozycja, bo zmienia się minimalnie kadr...
Raz jeszcze przeprowadziłem test:
- w pomieszczeniu zasłonięte okna
- użyte tylko sztuczne oświetlenie
Zauważyłem, że zmiana wskazań ekspozycji, po naciśnięciu spustu migawki do połowy ma miejsce, kiedy punkt ustawiania ostrości jest blisko źródła intensywnego światła:
Natomiast opisywana przeze mnie sytuacja nie ma miejsca, kiedy oddalę punkt ustawiania ostrości od źródła światła:
Przepraszam za jakość zdjęć poglądowych, aparat fotograficzny na statywie, drugiego dla smartfona, którym zrobiłem te fotki nie mam
mam a6300 Twój model jest nowszy, u mnie histogram niezależnie od ustawienia ostrości na światło, czy na ciemny punkt nie zmienia się, a u Ciebie jednak histogramy się różnią. Tylko zgaduje, ale może aparat w jakimś zakresie, pomimo użycia wielopunktowego pomiaru, wybiera miejsce ostrzenia jako najważniejsze, ale to tylko zgadywanie u mnie takie rzeczy się nie dzieją.